Intel heeft haast met massaproductie Pentium II

Voorganger moet binnen één jaar zijn verdrongen

Intel verwacht de nieuwe Pentium II-processoren zeer snel in grote hoeveelheden te kunnen maken. Vice-president Albert Yu voorspelde tijdens een conferentie van de effectenbank Hambrecht & Quist dat de verkopen binnen één jaar die van de Pentium Pro zullen overtreffen.

s Wereld grootste processorfabrikant wil de marktpenetratie van de Pentium II bespoedigen door een nieuwe lage-prijzenpolitiek. Bij vorige introducties hing aan een nieuwe generatie processoren al gauw een prijskaartje van ruim duizend dollar (inkoop). De mensen die echt het nieuwste van het nieuwste wilden hebben, betaalden altijd wat extra's. Na verloop van tijd zakten de prijzen, waardoor de nieuwe processor binnen het bereik van de massa kwam.
Nu gaat de eenvoudigste versie van de Pentium II, de 233 MHz, reeds bij introductie voor slechts 700 dollar de deur uit bij een afname van duizend stuks. Pas in het najaar is de eerste prijsverlaging geraamd.

Gejuich

Uit dit alles blijkt dat Intel met de Pentium II snel de huidige generatie van Pentium processors wil vervangen. De Pentium II wordt een echte 'mainstream' processor voor de desktop PC met MMX. Alle Pentium chips van de vorige generatie, dus zonder MMX, zullen snel uit de voorraad verdwijnen door toedoen van deze chips, die met forse kortingen (tot 69 procent) worden verkocht.
Behalve dat de Pentium II MMX multimedia-technologie heeft, waardoor sneller met graphics kan worden gewerkt, bezit de nieuwe processor ook de verwerkingskracht van de Pentium Pro. Al met al kan de nieuwe processor 30 tot 40 procent sneller zijn dan haar voorgangers.
De Pentium II is zoals gezegd vooral bedoeld als desktop processor. Daarom behoorde haar recente introductie tot de hoogtepunten in het bestaan van Intel. Vooral ontwerpers, zakelijke gebruikers en veeleisende consumenten die veel met beeldmateriaal werken, zullen de nieuwe processor met gejuich begroeten, die overigens nog maar heel beperkt schaalbaar is. Terwijl de Pentium Pro in grote series kan worden geschakeld, zijn van deze processor slechts twee op een rij te plaatsen.

Geen kans

Naast de 233 MHz versie komt er deze maand ook een 266 MHz versie uit. Kort daarna volgt de 300 MHz versie. Systemen met een P233 zullen meteen al beperkt leverbaar zijn. Alle grotere fabrikanten, waaronder IBM, Dell en Gateway 2000 kunnen direct de nieuwe Pentium II modellen maken. Ook een lokale PC-verkoper als Planhold uit Amsterdam is er klaar voor.
Met de Pentium II probeert Intel haar greep op de markt te verstevigen. De absolute marktleider, met een aandeel van ongeveer 80 procent, wil de concurrentie geen kans geven. Over pakweg een jaar zullen alle nieuwe Intel-processoren die de fabriek uitgaan van MMX zijn voorzien.
De nieuwe processor is gebouwd op een nieuwe 'cartridge' waarbij de cache vlakbij de chip is geplaatst. De grotere verwerkingssnelheid is voor een deel hieraan te danken. Bij de Pentium Pro zit de cache daarentegen in de chip, terwijl de eerste generatie Pentiums de cache op het moederbord heeft zitten. De Pentium II zit qua ontwerp dus tussen de gewone Pentium en de Pro in.

Slag

Het afwijkende ontwerp maakt het onmogelijk de processor in vorige generatie PC's te plaatsen. De processor past hier eenvoudig niet in. Het vernieuwde ontwerp betekent ook een slag in het gezicht voor AMD en Cyrix. Deze twee fabrikanten maken chips die ongeveer als de eerste generatie Pentiums werken. Maar deze chips passen niet meer in de plastic behuizing waar de Pentium II in is geplaatst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-23T00:00:00.000Z René Raaijmakers