Canon groeit in multimedia

Accent op behoud van natuur en milieu

Canon, fabrikant van elektronische kantoormachines, camera's en industriële producten, wil op termijn tot de tien grootste industriële ondernemingen ter wereld behoren.

De toekomst van Canon ligt op het gebied van multimedia, met een accent op input- en output-apparatuur voor computersystemen en netwerken. Fujio Mitarai, president van Canon Inc., sprak deze ambities uit tijdens de officiële opening van de fabrieksuitbreidingen in het Schotse plaatsje Glenrothes. Op het gebied van de multimedia moet volgens Mitarai nog heel wat standaardisatie plaatsvinden, waarbij de beeld-communicatie nog kan worden vervolmaakt.

Industrie-standaard

Canon probeert het overzenden van informatie tussen kantoorapparaten zoals PC's, fax-machines, kopieerapparaten en printers te verbeteren. Om de uitwisseling van analoge en digitale informatie systematischer en gemakkelijker te maken, werkt Canon aan een nieuwe architectuur, die moet uitgroeien tot de industrie-standaard. Canon heeft een concept gemaakt van een 'digitaal kantoor' waarbij een interactieve relatie bestaat tussen papieren informatie en digitale informatie.
Daarnaast probeert dit Japanse concern combinaties van beeld en geluid sneller via netwerken te transporteren, zonder dat verlies in kwaliteit optreedt. Dit moet onder meer de kwaliteit van videoconferenties via Internet verbeteren. Samen met concurrenten als Hewlett-Packard en Microsoft prob3eert men een standaard te ontwikkelen. Canon doet veel R&D gericht op JBIG (Joint Bi-level Image Expert Group).
Volgens Mitarai besteedt Canon ongeveer 10 procent van haar omzet aan speur- en ontwikkelingswerk. In het boekjaar 1996 bedroeg de omzet 25 miljard dollar, terwijl voor het boekjaar 1997 een omzet van 28 miljard dollar wordt voorzien.
Canon probeert haar achterstand op gebied van 'flat panel displays' in te halen. Een nieuw systeem hiervoor verkeert thans in de testfase. Verder zal het binnenkort mogelijk zijn beeldmateriaal uit een digitale camera direct uit te printen. Tussen de digitale camera en de printer hoeft dan geen PC meer te staan.

Stilstand

Mitarai betoonde zich opvallend openhartig tijdens een bijeenkomst naar aanleiding van de fabrieksuitbreiding. Ook in Japan heeft de hoge definitie-televisie het moeilijk. "De ontwikkelingen staan momenteel stil", gaf hij toe. "Nog steeds is geen standaardisatie bereikt." Canon is bij HDTV betrokken als producent van lenzen voor televisiecamera's.
Canon heeft in haar vernieuwde fabriek in Glenrothes een belangrijke plaats ingeruimd voor het oplappen van verouderde apparatuur met het oog op het behoud van natuur en milieu. Vooral opdrachtgevers uit de overheidssector laten hun printers uit milieu-overwegingen een grondige revisie ondergaan om de levensduur te verlengen. Verder kondigde Canon de PowerShot 350 aan, de eerste (digitale) PowerShot camera met een LCD-scherm. Ook heeft Canon haar eerste filmscanner uitgebracht. Voordeel van directe scanning is dat de gebruiker niet eerst afdrukken van negatieven of dia's hoeft te maken om die vervolgens in te kunnen scannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.