Marktaandeel en omzet in stijgende tendens

Digital gelooft weer in de toekomst:

ROTTERDAM - Digital is terug van weggeweest. Vorige week presenteerde de onderneming zich groots in het nieuwe congrescentrum van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Europees directeur Theo Wegbrans: "We richten ons weer op de dingen waarin we goed zijn".

Ooit was Digital 's werelds tweede computerfabrikant met een omzet van bijna 15 miljard dollar en 130.000 werknemers. Dat is inmiddels vijf jaar en vijf miljard dollar aan verliezen later. Sindsdien streed het bedrijf voor haar leven en voor haar geloofwaardigheid. Dat was niet zonder resultaat.
Inmiddels is Digital wederom een gezond bedrijf: niet alleen wordt er weer winst behaald, maar wat voor de toekomst meer belooft: het marktaandeel stijgt. De financiële perikelen zijn achter de rug; de afgelopen zes kwartalen is steeds met winst afgesloten, laatstelijk met 124 miljoen dollar. De balans is zo'n 400 miljoen dollar gezonder en er is 1,75 miljard dollar in kas. Het bedrijf is klaar voor de herstart.
De herstart wordt geïllustreerd aan de hand van de groeicijfers. Op vrijwel alle activiteiten realiseert het concern fikse groei. Ten opzichte van het derde kwartaal van het vorige fiscale jaar werd veel verkocht: 60 procent meer Alpha-servers, 55 procent meer Intel-servers, 70 procent meer Unix, 115 procent meer Windows NT-produkten, 60 procent meer netwerk- en opslagprodukten, 35 procent meer dienstverlening en er werden 12 procent meer integratieprojecten uitgevoerd. Slechts de PC's deden het minder: de omzet in deze apparaten daalde met zo'n 10 procent.

Uitweg vanuit VMS

Met name de omzet in produkten rond Windows NT neemt sterk toe. Volgens Wegbrans heeft dit een gunstig neveneffect op de VMS-produkten, het eigen besturingssysteem van Digital. "Met NT hebben we een vervolgpad voor VMS-gebruikers. Deze kunnen derhalve investeringen in het vertrouwde besturingssysteem weer rechtvaardigen tegenover het algemeen management." De omzet van VMS daalde in het afgelopen jaar dan ook slechts marginaal met 1 procent. Niet slecht voor een proprietary besturingssysteem in deze tijd van open systemen.
Dat de supersnelle Alpha-systemen beginnen aan te slaan, blijkt uit de cijfers die Wegbrans presenteert. In het tweede kwartaal van fiscaal 1996 werden er zo'n 9000 verkocht, in het derde circa 12.000 en voor het vierde kwartaal - dat op 30 juni aanstaande wordt afgesloten - hoopt hij op 14.000 verkochte exemplaren.
Digital is een van de weinige Unix-leveranciers die de overstap van de 32- naar de 64-bit-architectuur nu geheel achter de rug heeft, inclusief systeem-software en databases. Concurrenten als HP en IBM zullen deze stap in de komende jaren nemen. Wegbrans erkent dat zij hiervoor nauwgezet naar de ervaringen en fouten van Digital zullen kijken, maar voorspelt dat ook die migraties niet zonder problemen zullen verlopen.

Technologisch leiderschap

Het nettoresultaat van de migratie naar 64-bit is het technologisch leiderschap in de Unix-markt. Recentelijk publiceerde de Transaction Processing Council - een onafhankelijk meetinstituut voor de snelheid van hardware en databases - dat een geclusterde Alpha-server met een Oracle-database in staat was meer dan 30.000 transacties per minuut (tpm-C) af te werken voor een bedrag van 305 dollar per tpm-C. Ter vergelijking: de vorige leider op het gebied van snelheid - Tandem met zo'n 20.000 tpm-C - rekende per transactie zo'n 1100 dollar.
Om Digital in de toekomst gezond te houden, concentreert het bedrijf zich voortaan op een beperkte markt. Waar hoge prestaties en connectiviteit een belangrijke rol spelen, ligt de kracht van Digital. Bovendien zal het proberen NT te ondersteunen als nieuw platform voor complete ondernemingen.
Behalve deze technische focus, richt het nieuwe Digital zich veel meer dan vroeger op verkoop via partners en op samenwerkingen met andere producenten. Voorbeelden van dergelijke allianties zijn die met Microsoft, Computer Associates, Oracle en MCI. MU

Middenklasser

Digital brengt met de Alpha Server 4100 een nieuwe 'middenklasser' op de markt, die de functionaliteit van de grotere machines moet koppelen aan het prijsniveau van de kleintjes. Het systeem is naar keuze te draaien onder Unix, Open VMS of Windows NT. Het hart wordt gevormd door een 400 MHz Alpha-processor, uitgerust met maximaal 4 GB werkgeheugen. Het systeem is te clusteren en kent de Very Large Memory-optie, waarmee zeer grote databases direct vanuit het geheugen te benaderen zijn, zonder in- en uitvoer naar magnetische schijf. Uit testen van de Transaction Processing Council blijkt de machine ruim 6000 transacties per minuut uit te voeren - voor 223 dollar per tpm-C.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-17T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.