Intel kiest toch voor Firewire-protocol

Intel sluit zich aan bij de 'IEEE 1394 patentpool', een consortium dat de Firewire-technologie steunt en ontwikkelt. De chipfabrikant besloot toch de netwerktechnologie Firewire (IEEE 1394) te ondersteunen. Het heeft daarmee zijn netwerkstrategie voor randapparatuur 180 graden gedraaid.

Het consortium, een samenwerkingsverband van PC- en consumentenelektronicafabrikanten beheert de intellectuele rechten op Firewire en producten die gebruik maken van deze snelle netwerktechnologie. De groep bepaalt per product de royalty's die klanten dienen te betalen. Deze vergoedingen zijn nu verlaagd. Hiermee poogt het consortium tegemoet te komen aan de klachten die van klanten over Apple's eenzijdig afgekondigde tarief van één-dollar-per-aansluiting.

Geen gat

Drie maanden geleden zei Intel nog niets te zien in Firewire. Intel zette alles in op USB 2 dat volgens het bedrijf de markt voor PC-randapparatuur zal domineren en daardoor IEEE 1394 zal reduceren tot een niche-technologie voor digitale camera's en andere snufjes. Deze harde woorden kwamen onder meer uit de mond van Pat Gelsinger, algemeen directeur van Intels desktopdivisie.
De processorproducent wil nu toch op meer paarden gokken. Gelsinger: "Dankzij Firewire kan de PC een enorme meerwaarde bieden aan consumentenelektronica." Intel voegt zich bij Apple, Sony (die de technologie i-Link noemt), Toshiba, Philips, Matsushita en Compaq. Andere nieuwe leden zijn Canon, ST-Microelectronics, Mitsubishi en Zayante.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.