Apple geeft Mac OS forse opwaardering

Steve Jobs, interim-president van Apple, onthulde vorige week op de Developers Conference versie 8.6 van het Mac-OS. Verder kondigde de topman aan dat later dit jaar de eerste draagbare Macintosh-computers voor consumenten op de markt verschijnen.

De opwaardering voor het Macintosh-besturingssysteem is gratis verkrijgbaar voor gebruikers van de huidige versie 8.5. De computerfabrikant levert Mac-OS 8.6 inmiddels al op zijn systemen. Deze nieuwe versie bevat onder andere verbeteringen aan het beheer van energieverbruik, uitbreidingen aan de Sherlock-zoekmachine en de nieuwste versie 2.11 van Apple's Java Virtual Machine (JVM) genaamd de Macintosh Java Release (MRJ). Apple werkt nu aan een implementatie van Sun Microsystems' Java 2 (voorheen Java 1.2).

Sonata

In de herfst komt het bedrijf met de volgende opwaardering voor zijn besturingssysteem, dat de codenaam Sonata draagt. Volgens systeemsoftware-president Avie Tevanian bevat die software vijftig forse verbeteringen. Hieronder bevinden zich de tweede incarnatie van Sherlock - die dan zoektochten in categorieën kan uitvoeren - en de mogelijkheid van aangepaste menu's en desktops voor verschillende gebruikers op één machine.
De lancering van het daaropvolgende besturingssysteem, Mac-OS X (= 10), is echter uitgesteld van eind dit jaar naar begin volgend jaar. Dat 'volgende-generatie' besturingssysteem voor Macintosh-computers is geoptimaliseerd voor machines met G3- en G4-processoren.
Tijdens de bijeenkomst onthulde Apple ook al wat details over die aan staande G4 Power-PC-processor. De G4 is ontwikkeld door Motorola en gebruikt dan ook diens multimedia-extensies, genaamd Altivec. De chip bestaat uit 10,5 miljoen transistoren en zal kleiner zijn èn minder energie verbruiken dan Intels Pentium III.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.