Intel pompt miljoenen in promotiefonds voor IA-64

Intel onthulde vorige week een investeringsfonds van 250 miljoen dollar voor zijn 64-bits processorarchitectuur (IA-64). Dit fonds moet de marktacceptatie van IA-64 opkrikken door softwarefabrikanten over te halen hun producten te ontwikkelen voor IA-64. De chipfabrikant zelf doneert 100 miljoen dollar.

De laatste maanden doen berichten de ronde dat Hewlett-Packard en Compaq, de hechtste 64-bit-partners van Intel, hun handen aftrekken van de eerste IA-64-processor (Merced). HP ontkent dit, maar heeft - net zoals SGI - onlangs wel de toekomst van zijn eigen processor-architectuur verlengd. Dit vanwege het uitstel van de Merced. Intel verstrekte geen commentaar op de mogelijke 'muiterij' van Compaq, HP en SGI. Deze drie bedrijven bevinden zich overigens wel in het rijtje systeemfabrikanten dat het investeringsfonds meefinanciert. Ook PC-makers Dell en NEC dragen bij aan de IA-64-promotie, net zoals de bedrijven Smith Klein Beecham, Reuters, Sumitomo en de Bank of America.

In het algemeen

Het fonds moet Internet-dienstverleners en software- en hardwarefabrikanten aanzetten om Merced en diens opvolgers, waaronder McKinley, te ondersteunen. "Dit is niet specifiek bedoeld voor de Merced, maar voor 64-bit applicaties in het algemeen", verklaarde Intel-marketingdirecteur Nigel Grierson tijdens de Europese teleconference over het fonds. De processorproducent koestert namelijk ook plannen voor een consumentenchip op basis van IA-64. De beschikbaarheid van een groot aantal compatibele applicaties, insteekkaarten en randapparatuur is vooral voor die mar kt van groot belang.
Naar verwachting zal het eerste resultaat (extra omzet voor Intel) van dit fonds pas over één tot anderhalf jaar zichtbaar zijn. Veel analisten menen dat IA-64 - en daarmee dus ook de Merced - relatief langzaam terrein zal winnen op de computermarkt. Intel mikt namelijk op zware gebruikers die over het algemeen minder snel warm lopen voor de nieuwste snufjes. De Merced wordt dan ook gezien als een testproduct voor deze 'conservatievere' klanten die zeker willen zijn dat hun software goed functioneert op het nieuwe platform. Opvolger McKinley zal dan voor echt gebruik ingezet worden.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.