Rambus draait antitrust om

Geheugenontwerper Rambus klaagt vier chipfabrikanten aan wegens samenzwering en kartelafspraken. De beschuldiging is gericht tegen Micron Technology, Hynix Semiconductor, Infineon Technologies en voormalig Infineon-moeder Siemens.

Volgens Rambus, ontwerper van het gelijknamige, veel besproken geheugentype, hebben de fabrikanten van geheugenchips de prijs van rdram kunstmatig hoog gehouden. Zo zouden zij de doorbraak van Rambus' geheugen, waar de ontwerper royalty's voor berekent, hebben gesaboteerd door de productie te beperken en de prijzen hoog te houden.
Het royalty-vrije sdram heeft zo de positie als pc-standaard behouden met als opvolger ddr sdram, stelt de aanklager die één miljard dollar schadevergoeding eist. Micron en Infineon hebben al gereageerd dat deze nieuwste Rambus-affaire kant noch wal raakt. "Dit is weer een voorbeeld van Rambus' gedrag: aanklagen als bedrijfsmodel", verklaart Infineon-woordvoerder Christoph Liedtke.

Ondermijning FTC

De geheugenontwerper reageert hiermee indirect op de plannen van de Amerikaanse Handelscommissie (FTC) die Rambus op de huid zit met antitrust-beschuldigingen. Die zaak is in februari door rechter Stephen McGuire afgewezen, maar de FTC gaat in hoger beroep tegen die afwijzing.
De commissie stelt dat Rambus bewust en moedwillig zijn patenten en -aanvragen op geheugentechnologie heeft verzwegen voor standaardenorganisatie Jedec (Joint Electron Devices Engineering Council), die sdram en ddr sdram heeft geratificeerd. Rambus claimt namelijk ook patenten op delen van die twee geheugentypes. Door nu de grote geheugenproducenten aan te klagen, probeert Rambus de rollen om te draaien. Het bedrijf wil zijn imago omruilen van stiekemerd naar slachtoffer.

Bewijsmateriaal

Ironisch genoeg gebruikt Rambus voor zijn aanklacht bewijsmateriaal dat in de loop van 2002 is vergaard voor de FTC-aanklacht. Rechter McGuire heeft in zijn afwijzing van die zaak gewag gemaakt van ogenschijnlijke samenzwering tegen Rambus. De juristen van dat bedrijf gebruiken deze ammunitie nu.
Zij verwijzen naar mail-wisselingen uit 1996 waarin topmensen van Hynix, Micron en Siemens de noodzaak voor een alternatieve - niet-Rambus en dus royaltyvrije - geheugentechnologie bespreken. In dat jaar verhief de marktdominante processorproducent Intel namelijk rdram tot standaard voor zijn toekomstige processoren. Pc-fabrikanten volgden deze koers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.