Bijna alles heet HP

Fusie bedrijf gaat echte keuzes nog uit de weg

In een uitvoerig plan geeft het nieuwe HP schematisch aan welke producten het gaat voeren. Daaruit blijkt dat de naam Compaq naar de achtergrond verschuift. Echte keuzes worden echter nog niet gemaakt.

Analisten op Wall Street zijn verrast door de snelheid en uitvoerigheid waarmee HP met de plannen naar buiten komt. Dit werd beloond met een koersstijging van de nieuwe onderneming van 18,6 procent. Op zich is het niet zo'n verrassing omdat de twee bedrijven in hun voorwerk al het nodige hebben besproken en vervolgens na de aankondiging nog een half jaar hebben gehad om hun huiswerk te doen. Bij fusies als deze, die door velen sceptisch worden beoordeeld, is snelheid geboden om de onzekerheid bij klanten weg te nemen en terugloop van marktaandeel tegen te gaan.

Serverlijn één merk

Alle servers van het nieuwe bedrijf gaan HP heten, zelfs de Proliants van Compaq. De Netserver van HP blijft eveneens in het portfolio. Het ziet ernaar uit dat op termijn de Netserver het zal afleggen tegen de Proliant. Uiteindelijk hebben de servers van Compaq wereldwijd de nummer 1-positie op de markt.
Beide bedrijven voerden een server-familie met Itanium-processoren. HP blijft zich inzetten voor dit 64 bits platform, maar gaat alleen verder met de HP-versie. Het argument is dat de huidige voorlopers voor dergelijke platformen met risc-processoren werken en dat alleen de Precision Architecture (PA)-risc processor van HP in een toekomstpad voorziet.
Ook Compaq heeft met zijn Alpha-chips een risc-platform voor Unix-systemen. Dat blijft zo. Een duidelijke keus ontbreekt hier.
Wat betreft fouttolerante systemen heeft alleen Compaq een duit in het zakje te doen (door de overname van Tandem). De Nonstop server-familie draagt voortaan echter de HP-naam.

Tru64 moet wijken

De Unix-versie van HP, HP-UX, is het besturingssysteem waarvoor HP op de lange termijn kiest. Dit betekent dat afscheid wordt genomen van Compaq Tru64 Unix (dat binnen kwam via de overname van Digital). Deze keuze is bepaald doordat HP-UX een veel grotere gebruikersgroep heeft. Overigens blijft HP het Open VMS systeem, eveneens uit de Digital-boedel, ondersteunen.
Bij opslagsystemen gaat de voorkeur uit naar Storageworks (uit de Digital-stal) voor de lichtere en HP XP voor de zware systemen, in combinatie met HP Openview voor het beheer ervan. De producten voor opslagnetwerken worden geconsolideerd.
De zakelijke-pc's en notebooks van HP ruimen het veld voor de Compaq-evenknieën. Die blijven bovendien Compaq heten, omdat dit nu eenmaal een sterk merk is. Voor de consumentenmarkt verandert er voorlopig niets. Daar blijven de twee merken elkaar 'beconcurreren'.
 
Teus Molenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-17T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.