IBM verlaagt prijzen opslagsystemen

Shark systemen tien procent goedkoper

IBM verlaagt de prijzen van de Shark Enterprise Storage Server schijfsystemen met 10 procent. Alle vier basismodellen (capaciteit 420 gigabyte), hebben nu dezelfde cataloguswaarde van 208.000 dollar.

Toen IBM vorige maand de F serie introduceerde, kostte dit Shark systeem evenveel als de oude E serie. De Shark is echter uitgerust met de H70 controller, die ongeveer twee keer zo snel is dan de H50 controller. IBM voert ook prijsdalingen van 10 procent door in de 18Gb en 36Gb disk trays, die geschikt zijn voor zowel de E serie als de Shark systemen.
Het is onduidelijk waarom IBM deze prijsdalingen op deze manier bekend maakt. Meestal geeft het bedrijf kortingen aan klanten op individuele basis, afhankelijk van de grootte van de order. Daarnaast worden prijsdalingen vaak doorgevoerd via het partnerkanaal als producten al geruime tijd in de handel zijn.
Op deze regel zijn de open systeem producten soms een uitzondering, omdat in dit segment van de markt een keiharde concurrentie gaande is. Inmiddels heeft IBM zijn leiderspositie in de opslagsystemen al verloren aan EMC, dat systemen op de markt brengt die tot twee keer duurder zijn. Dat EMC toch marktleider is geworden, heeft het te danken aan de kwaliteit van zijn producten.
IBM heeft inmiddels ook harde concurrentie te duchten van Compaq, Hewlett-Packard en Sun in het segment van de open opslagsystemen. Als extraatje geeft IBM extra kortingen op de controller aan klanten die de upgrade maken van de E-serie naar de Shark-systemen, op voorwaarde dat ze extra schijfcapaciteit aanschaffen.

NAS

Eind deze maand maakt IBM zijn entree in de markt van NAS (Network Attached Storage). De markt van het koppelen van opslagsystemen aan lokale netwerken krijgt er hierdoor een flinke concurrent bij. Seagate sloot onlangs een overeenkomst met Cobalt Networks voor het ontwikkelen van een Nas-systeem, terwijl Compaq de introductie voorbereidt van een instapmodel.
De gevestigde leveranciers Network Appliance en EMC richten zich ook met speciale producten op het middensegment. Network Appliance introduceert tegen het eind van het jaar een systeem. EMC richt zich met de Clariion producten (overgenomen van Data General) ook op het middensegment.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Wim Amerongen