Partners voor EMC

Samenwerkingsverbanden met Microsoft en Cisco

EMC is druk doende zijn bereik te vergroten. De producent van opslagsystemen heeft vorige week overeenkomsten gesloten met Microsoft enerzijds en Cisco anderzijds. Het gaat om respectievelijk Windows en wederverkoop van Cisco's opslag-switches.

Volgens de overeenkomst met Microsoft zal EMC een nas-apparaat (network attached storage) leveren die draait op Intel-processoren en een uitgeklede uitvoering van Windows. De opslagleverancier vergroot met deze Netwin 200 zijn nas-productbereik naar de onderkant van de markt. Vanuit dat segment is nas-specialist Network Appliance opgerukt naar de middenmoot van de opslagmarkt. Die concurrent biedt opslagapparatuur die dankzij de bedrijfseigen geoptimaliseerde software een forse bedreiging op het gebied van nas vormt voor EMC.
Network Appliance is volgens marktmeter Dataquest de grootste leverancier van nas-systemen. Het heeft die positie heroverd op EMC die in 2001 nas-marktleider was, aldus de dochter van onderzoeksbureau Gartner (zie grafiek). De wereldwijde omzet uit nas-apparatuur lag vorig jaar op 1,4 miljard dollar, wat een daling van 15 procent is ten opzichte van 2001. Die omzetdaling is te wijten aan de gekelderde prijs per megabyte voor harde schijven. De geleverde capaciteit is namelijk met maar liefst 134 procent gestegen naar bijna 21 petabyte.
De kersverse samenwerking tussen EMC en Microsoft is dan ook gericht op die groeiende markt. De overeenkomst omvat ook de herziening van EMC's opslagsoftware om Windows-servers en het gezamenlijke nas-apparaat te beheren. De programmatuur moet in het derde kwartaal gereed zijn. Dan komt ook het nas-systeem op de markt. De twee partners verzorgen samen de marketing en ondersteuning. EMC-ceo Joe Tucci zegt zelfs: "Wij menen dat Windows het voornaamste besturingssysteem zal zijn in de netwerkopslag-infrastructuur."

Cisco-switches

Aan de hardware-kant heeft EMC ook een nieuwe partner: Cisco. Die leverancier van netwerkapparatuur heeft in augustus vorig jaar zijn portfolio uitgebreid met switches voor opslagnetwerken. Cisco ontbeerde aanvankelijk opslagleveranciers als partner, maar het sloeg in januari IBM aan de haak als wederverkoper van die MDS 9000-producten. IBM levert die sinds maart, maar biedt ook concurrerende producten.
EMC liet in januari al weten dat het de switches test in zijn laboratoria, maar onthield zich nog van een duidelijk ja-woord. Dat is nu dus gegeven. Het is echter geen echt huwelijk; de opslagproducent steunt zowel Cisco's voorstellen voor api's (application program interfaces) voor intelligente opslag-switches als die van specialist Brocade Communications.

Concurrentie

Ondertussen ondervindt Cisco in zijn kernmarkt, Ethernet-switches, meer concurrentie van Dell dat actief is in de onderkant van de netwerkmarkt. Die pc-producent heeft sinds 2001 ook hernieuwde relatie met EMC. Dell werd toen benaderd voor de wederverkoop van de lichtere Clariion-opslagsystemen. Die band is midden vorig jaar verder aangetrokken om ook productie door Dell en efficiëntietips voor EMC's eigen fabricage te omvatten.
In oktober lanceerden de twee het eerste gezamenlijke opslagapparaat: het instapmodel Clariion CX200, die EMC en Dell ieder voor zich produceren. Volgens EMC-topman Tucci dient de pc-producent, naast Fujitsu-Siemens, straks ook als wederverkoper voor de aanstaande Netwin 200. Amerikaanse woordvoerders van Dell willen dit echter nog niet bevestigen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.