Intel stippelt route uit naar Tanglewood-generatie

Toekomstblik op Itanium

Intel heeft een eerste blik gegeven op de Itanium-generatie Tanglewood die in 2006 of 2007 op de markt moet verschijnen. Deze processor krijgt meerdere processorkernen in één chip, zoals IBM nu al op de markt heeft met zijn Power4-processor.

BP-cluster
Petrochemisch concern BP schaft een cluster met Itanium 2-processoren aan voor het analyseren van seismische gegevens en de weergave daarvan in driedimensionale modellen. Daarmee kan het bedrijf olie- en gasvelden en bodemlagen in kaart brengen. De nog te installeren machine bestaat uit 259 rx5670-servers met elk vier processoren. De machine heeft in totaal 1036 processoren en 8 terabyte geheugen. Het systeem moet een prestatieniveau van 4 teraflops (vier biljoen zwevende komma berekeningen per seconde) neerzetten.
Volgens onderzoeksbureau IDC genereerde de markt voor dergelijke zware computersystemen vorig jaar een omzet van 4,7 miljard dollar. Marktleider was HP, op de voet gevolgd door IBM. Overigens mikt ook processorproducent AMD - met zijn Opteron-processor - op deze groeiende, maar vooral lucratieve markt. IBM liet bij de Opteron-lancering eind vorige maand al weten die chip te gebruiken in systemen voor high-performance computing.
Intel komt in 2005 met de aanzet tot multiprocessor-op-een-chip met de Montecito-generatie van zijn Itanium, die dan twee kernen in zich draagt. Volgens president en coo Paul Otellini zal het prestatieniveau van die processor twee tot drie keer hoger liggen dan dat van de aanstaande Madison-uitvoering. Die generatie komt deze zomer op de markt. Kort daarna volgt de Deerfield-chip die een lager energieverbruik heeft. Naar schatting ligt dit op 62 Watt, terwijl de huidige Itanium 2 maar liefst 130 Watt verbruikt.
Otellini gaf vorige week tekst en uitleg bij Intels plannen voor de Itanium-familie. De multikern Tanglewood-chip biedt volgens de topman tien keer het prestatieniveau van Madison. Uit de eerste benchmark-resultaten, gemeten door HP, van die aanstaande processor blijkt al dat die een flinke prestatieverbetering biedt ten opzichte van de huidige Itanium 2. Die was op zijn beurt een grote stap voorwaarts ten opzichte van de tegenvallende en rijkelijk laat gearriveerde eerste Itanium-generatie, codenaam Merced.
Berichten doen nu de ronde dat Tanglewood als eerste technologie van het Alpha-processorplatform krijgt. Het ontwerp zou mede in handen zijn van de Alpha-ontwerpers die Compaq in juni 2001, nog vóór de overname door HP, overdroeg aan Intel.

Kernen plannen

De Itanium-producent was eerder nog van plan in 2004 met een enkelkern Montecito-processor uit te komen. Die zou in 2006 opgevolgd worden door de dubbelkern Shavano-chip. Die plannen zijn in januari dit jaar gewijzigd: Montecito komt later, maar dan met dubbele kern. Intel komt dus eerder met multikern processoren.
Analisten stellen dat de chipproducent hiermee reageert op de processorontwikkelingen van IBM, Sun Microsystems en HP die elk multikern-technologie hebben voor hun eigen processorplatformen - respectievelijk de Power4, de dit jaar verschijnende Ultrasparc IV en de PA-Risc. Intel ontkent dit en zegt dat zijn ontwerp- en productieproces simpelweg beter uitpakt dan het voorheen had verwacht.< BR> 
Compaq consolideert (juli 2001)
http://www.computable.nl/artikels/archief1/d27ri104.htm


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.