IBM en Motorola voor deel eensgezind over Power-PC

De Power-PC-alliantie tussen IBM en Motorola ligt toch niet volledig in duigen. De twee bedrijven hebben details vrijgegeven van een nieuwe, gezamenlijk ontwikkelde 64-bit Power-PC-processor voor ingebedde applicaties. De Power-PC-routes van IBM en Motorola voor de computermarkt blijven echter verschillen.

De nieuwe architectuur voor ingebedde chips, genaamd 'E Book Power-PC', werd onthuld op het Embedded Processor Forum die vorige week plaatsvond in San José (Californië). De eerste producten op basis van deze architectuur verschijnen waarschijnlijk volgend jaar op de markt en zullen vooral gericht zijn op netwerkinfrastructuren en telecommunicatie-apparatuur. Tijdens de presentatie probeerden IBM en Motorola het publiek te overtuigen dat de overstap naar 64-bit chips niet voorbarig is voor een markt waar 16-bit processoren nog gemeengoed zijn.

Afgevlakt

De ingebedde Power-PC heeft de laatste jaren nogal terrein verloren aan chips van halfgeleiderfabrikanten ARM en Mips Technologies. Sinds de introductie in 1993 is de verkoop van 32-bit Power-PC-chips voor ingebedde toepassingen wel sterk toegenomen, maar vorig jaar vlakte deze toch af. In totaal verkochten IBM en Motorola vijf miljoen Power-PC's, terwijl concurrenten ARM Holdings en Mips Technologies samen ongeveer vijftig miljoen ingebedde chips wisten te slijten. ARM zegt dan ook voorlopig bij 32-bit te blijven.
IBM en Motorola besloten in september 1997 hechter samen te werken aan de ontwikkeling van het Power-PC-platform om zo meer consistentie te krijgen tussen hun verschillende implementaties. Hun plannen voor niet-ingebedde toepassingen, waarvan Apple de voornaamste klant is, weken echter meerdere malen af en liepen recentelijk zelfs fors uiteen. IBM, die de Power-PC zelf gebruikt in zijn AS/400- en RS/6000-systemen, wil het processorplatform meer opvoeren qua ruwe rekenkracht, terwijl Motorola meer voelt voor uitbreidingen op het gebied van multimedia-instructiesets, genaamd Altivec.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.