Handcomputer op brandstof

Hitachi heeft een prototype onthuld van een handcomputer (pda) die werkt op een brandstofcel met een operationele tijdsspanne van maximaal vijf uur per lading. De techniek van brandstofcellen is al jaren in ontwikkeling bij diverse bedrijven waaronder NEC, Toshiba en Hitachi.

Laatstgenoemde wil zijn vorige maand onthulde prototype, dat ongeveer 0,7 kilogram weegt, compacter maken. Huidige pda's wegen gemiddeld 350 gram. Daarnaast wil Hitachi de werkingsduur van de brandstofcel verlengen. Het Japanse bedrijf hoopt de eerste proefexemplaren in 2005 te kunnen lanceren.
NEC heeft al een laptop ontwikkeld met een brandstofcel die vijf uur meegaat. Het wil dat uitbreiden naar veertig uur en het product dan in 2005 op de markt brengen. Toshiba heeft zowel een laptop van 1300 gram als een handcomputer ontwikkeld en wil deze ook volgend jaar lanceren.

Alcohol

Een brandstofcel wekt elektriciteit op door waterstof uit een brandstof, zoals alcohol op methanolbasis, te combineren met zuurstof. Dit proces laat als bijproduct puur water achter. Deze vorm van energieopwekking is dus erg milieuvriendelijk en bovendien erg efficiënt in vergelijking met huidige Lithium-ion accu's voor mobiele elektronica. De brandstofcel is echter relatief duur, wat de toepassingen voor de nabij toekomst beperkt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.