Tweede ronde FTC versus Rambus

Hoger beroep tegen geheugenontwerper krijgt vorm

De Amerikaanse Handelscommissie heeft de aanvalsplannen voor de tweede ronde tegen Rambus uiteengezet. De FTC had al verklaard dat ze de afwijzing van haar aanklacht aanvecht.

Rambus, ontwerper van de gelijknamige pc-geheugenchips, is eerst streng veroordeeld door de FTC, maar heeft dat succesvol aangevochten. De FTC oordeelde dat het bedrijf bewust en moedwillig standaardenorganisatie Jedec (Joint Electron Devices Engineering Council) heeft misleid tijdens zijn lidmaatschap daarvan. De Jedec heeft namelijk de geheugenstandaard sdram geformuleerd en geratificeerd. Rambus heeft toen verzwegen dat het daar patenten op en -aanvragen voor heeft.
De FTC leed in februari dit jaar een nederlaag voor de rechter. Die achtte de antitrustaanklacht - stammend uit juni 2002 - niet afdoende gegrond en wees die dan ook af. Het beroep tegen deze afwijzing is in maart aangespannen, maar de FTC hield haar kaarten tot voor kort nog geheim.

Procedures

De aanklager vecht de afwijzing door rechter Stephen McGuire aan met als hoofdargument dat deze zijn besluit baseerde op incorrecte conclusies. De magistraat bepaalde namelijk dat Rambus weliswaar een monopoliepositie heeft verkregen, maar dat dit niet is gebeurd door duidelijke Jedec-regels voor onthulling te schenden. Daarnaast is Rambus' gedrag irrelevant aangezien diens technologie toch wel door de Jedec zou zijn verheven tot standaard, zo redeneert de rechter.
De FTC stelt in zijn hoger beroep dat de Jedec wel degelijk duidelijke regels heeft die openbaarmaking van zaken door leden vereisen. Bovendien staat Rambus' streven naar patenten haaks op de Jedec-procedures om gepatenteerde technologie alleen op te nemen indien er volledige informatie wordt verstrekt. Indien de Jedec volledig op de hoogte zou zijn geweest, zouden de leden (geheugenfabrikanten) over alternatieve technologie hebben gekozen of op z'n minst met Rambus hebben onderhandeld voor lagere royaltievergoedingen, aldus de FTC.
De Amerikaanse overheidsinstantie volhardt dan ook in zijn conclusie dat het gedrag van Rambus de concurrentiemogelijkheden heeft ondermijnd. De FTC eist dat Rambus zich alsnog conformeert aan de regels en dat het voor de komende twintig jaar afziet van royaltie-eisen aan en aanklachten tegen fabrikanten van sdram-chips.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.