Chipmarkt weer in de lift

Afketsen Hynix-overname Micron belooft spanning op geheugenmarkt

De wereldwijde halfgeleidermarkt lijkt langzaam te bekomen van de langdurige dip. De verkoop is in maart weer licht gestegen, met name dankzij toegenomen afzet van geheugen voor desktop- en laptopcomputers. Dit belooft stijgende prijzen voor pc-fabrikanten, mogelijk gecompenseerd door het toch-niet-doorgaan van de Hynix/Micron-fusie.

De verkoopstijging blijkt uit de cijfers die branchevereniging SIA (Semiconductor Industry Alliance) vorige week onthulde. De totale halfgeleiderverkoop bedroeg 10,8 miljard dollar in maart, wat 7 procent hoger is dan de 10 miljard dollar in februari. Vergeleken met maart vorig jaar, toen de halfgeleideromzet nog 14,4 miljard dollar was, komen de SIA-cijfers echter uit op een daling van 25 procent.
Tot op heden vertoonde de chipverkoop echter ook een daling van maand op maand. Dat is nu veranderd in een lichte groei. Hierbij is Oceanië de koploper met 10,4 procent groei (naar 3,76 miljard dollar omzet), gevolgd door Europa met 7,7 procent (2,26 miljard dollar), Japan met 5,7 procent (2,12 miljard dollar) en Noord- en Zuid-Amerika met 3,6 procent (2,61 miljard dollar).
De verkoop van de meeste chipsoorten is gelijk gebleven ten opzichte van februari dit jaar. Uitspringer is de deelmarkt voor geheugenchips, waar de verkoop een sprong van 82,4 procent maakte. Dit komt voort uit toegenomen vraag, waardoor de prijzen weer stegen.

Versterking marktpositie

De diverse producenten van geheugenchips verkopen al geruime tijd onder de productieprijs, om maar van hun voorraden af te komen. Begin dit jaar waren de voorraden geslonken en begon het gemiddelde prijsniveau aan een stijging, die inmiddels weer is afgevlakt.
Geheugenleveranciers als Infineon, Micron en Samsung zoeken al geruime tijd naar versterking van hun marktposities, onder meer middels overnames en allianties. De consolidatiegolf in de geheugensector lijkt nu echter ten einde. Na maanden van toenadering, afstoot, en weer onderhandelingen laat het Amerikaanse Micron zijn noodlijdende Zuid-Koreaanse concurrent Hynix toch links liggen.
Dit lieten de twee bedrijven vorige week weten, nadat zij de week daarvoor nog tot een voorlopige overeenkomst waren gekomen voor de overname. Daarbij eiste Micron echter dat de schuldeisers van Hynix bijna de helft van de uitstaande 7 miljard dollar schuld afschreven. Dit viel slecht bij de betrokken Zuid-Koreaanse banken. Bovendien zagen de vakbonden van de noodlijdende Zuid-Koreaanse onderneming niets in de banengarantie voor slechts 85 procent van het personeel.
Het Duitse Infineon koesterde vorig jaar ook belangstelling voor Hynix, maar is op zoek gegaan naar andere overnamekandidaten of partners. Nu blijkt dat vooral neer te komen op die laatstgenoemde soort prooi. De voormalige Siemens-dochter heeft een niet-exclusief samenwerkingsverband voor geheugenproductie gesloten met het Taiwanese Nanya. De geschatte waarde is 3,5 miljard dollar.

Minder concurrentie

Deze marktbewegingen beloven minder concurrentie en daardoor beter gecontroleerde voorradenopbouw gecombineerd met stijgende prijzen. Het uiteengaan van Micron en Hynix dwarsboomt dit weer. Toch staan computerfabrikanten in toenemende mate onder druk. Sinds eind maart zijn pc-prijzen gestegen, vooral door hogere geheugenprijzen.
Pc-producent Dell heeft al openlijk geklaagd over de kartel-praktijken van de grote geheugenleveranciers. Het bedrijf begint daarom nu relaties met een breder scala toeleveranciers, waaronder het Taiwanese Nanya. "Wij willen concurrentie bevorderen door een wijder leveranciersnetwerk te gebruiken", aldus oprichter Michael Dell.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.