Marktordening verandert

Vernieuwingsplannen BT schudden het bed in de telecomsector op

De lijst met leveranciers voor het nieuwe Britse netwerk van BT bevat tal van verrassingen. Traditioneel sterke telecomfabrikanten als Marconi, Alcatel en Nortel spelen definitief de tweede viool.

De grootste verrassing is dat de Chinese telecomfabrikant Huawei een prominente plek heeft veroverd. In de vernieuwingsopdracht, waarvoor BT vijftien miljard euro heeft uitgetrokken, gaat deze fabrikant samen met Ciena de apparatuur voor optische transmissie in de glasvezelnetwerken verzorgen. Daarnaast levert Huawei samen met Fujitsu de apparatuur voor toegang tot het netwerk. Alcatel, dat van oudsher een stevige positie bezit in dit marktsegment, heeft bij dat onderdeel van deze megaorder het nakijken. BT heeft dit concern wel samen met Siemens en Cisco ingedeeld voor de levering van apparatuur voor grote regionale ringverbindingen.

Bittere pil

De Britse telecomfabrikant Marconi krijgt de bitterste pil te slikken. Het wist net als de Canadese fabrikant Nortel geen plek te krijgen in de opdracht. De klap voor Marconi komt hard aan. Op dit moment is BT naast Telecom Italia de voornaamste afnemer van het concern. Het bedrijf kondigde deze week aan dat het achthonderd banen gaat schrappen. Marconi-ceo Mike Parton gaf aan dat het concern de boot gemist heeft omdat de producten te duur zijn. De prominente plek van Huawei in de BT-opdracht is veelbetekenend: als BT met dit bedrijf zaken doet, zullen andere telecomreuzen, zoals SBC, Verizon, DT en FT, ook sneller over de dam komen.
Een ander opvallend aspect van de opdracht is het hart van het netwerk. Voor dit onderdeel heeft BT de CRS-1 van Cisco geselecteerd. Het is daarmee het eerste grote telecombedrijf dat deze nieuwe superrouter aanschaft. Tegelijkertijd staat ook het direct met de CRS-1 concurrerende product Matrix T640 van netwerkfabrikant Juniper op de rol voor de netwerkkern. Juniper komt officieel niet voor op de lijst van leveranciers, maar mag dit product en andere onderdelen van de kern leveren als onderaannemer van partner Lucent. Met deze opzet wil BT zich blijkbaar niet op één fabrikant vastpinnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-13T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.