PC-markt groeit, Packard Bell krimpt

Wereldwijd kan de PC-markt terugzien op een gunstig verlopen eerste kwartaal van dit jaar. Volgens IDC is er een groei in verkochte aantallen geweest van 16 procent, terwijl concurrent Dataquest het op 15,4 procent houdt.

De groeicijfers zijn weliswaar iets minder hoog dan in dezelfde periode van 1996, maar marktanalisten betoonden zich toch vrij tevreden. IDC telde 18,3 miljoen verkochte PC's tegen 15,7 miljoen een jaar eerder.
Compaq is evenals vorig jaar de onbetwiste marktleider met IBM op de tweede plaats. Directe verkoper Dell is verreweg de snelste stijger met een groei van 62 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van IDC. Packard Bell NEC zag haar marktaandeel krimpen van 6,9 procent tot 5 procent.

Hausse laptops

Dell is Packard Bell inmiddels gepasseerd, terwijl Toshiba nadert. Op de Amerikaanse markt zou Dell IBM al van de derde plaats hebben verdreven, aldus IDC. Toshiba profiteerde van een hausse in de verkoop van laptops, terwijl ook de nieuw geïntroduceerde desktops in de VS goed verkopen.
De zakelijke markt wordt duidelijk gestimuleerd door de introductie van Windows NT Workstation 4.0 in september 1996. De absolute minimum-eis is een 80486 processor met een RAM van 16 MB. Dit betekent dat veel verouderde 386 en sommige 486 computers moeten worden vervangen. Op de thuismarkt leidt de komst van MMX-multimedia-technologie tot een vervangingsvraag. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-09T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.