Goedkoper vpn ter discussie

Verrassingen aanbieders zorgen voor onverwacht extra kosten

De kostenreducties die velen aan 'virtual private networks' toeschrijven moeten met een korreltje zout worden genomen. Vpn-aanbieders geven een te rooskleurig beeld van de kosten die met een migratie naar deze netwerkvorm gemoeid zijn.

"Bedrijven moeten voorzichtig zijn met de overstap op ip vpn (virtual private network over een op het internet protocol gebaseerd netwerk). De prijzen van aanbieders laten de bijkomende kosten van de transitie buiten beschouwing." Dit stelt Lars Godell, telecomanalist bij het onderzoeksbureau Forrester Research. Volgens hem lopen de kosten voor ip vpn-verbindingen op doordat er veelal verassingen zitten in de netwerkconfiguratie die een transitie duurder maken. Daarnaast zijn er volgens hem meer verbindingen met een hogere capaciteit nodig dan bij andere vormen van netwerkconnectiviteit. Ook wijst hij erop dat weinig bedrijven weten dat het beheer van ip-netwerken complexer en daarmee duurder is.

Kosten

Arjen Berendsen, managing director Nederland van internetaanbieder Easynet, onderschrijft dat het veelal voorgespiegelde kostenvoordeel van vpn-verbindingen door aanloopkosten een knauw krijgt. Easynet biedt vpn-verbindingen aan in acht Europese landen over een ip-netwerk onder eigen beheer en zegt vooral op internationale verbindingen met vpn structureel lagere prijzen te kunnen hanteren. Hij ontkent dat aanbieders van vpn-diensten met wazige prijzen werken. "De prijsstelling is glashelder: eenmalige installatiekosten en daarna een maandelijks bedrag voor de afgenomen verbindingen."
Volgens Berendsen moeten potentiële afnemers intern een duidelijke rekensom maken, waarin alle kosten voor de overstap afgezet zijn tegen de besparingen die ze met vpn kunnen boeken. "Om kosten te kunnen besparen, moet je behoorlijk wat kosten maken." De besparingen zijn volgens Berendsen te realiseren doordat het beheer van applicaties te consolideren is op één plek. Een bijkomend voordeel is dat actuele informatie via de hoge capaciteit vpn-verbindingen ook voortdurend beschikbaar is in bijkantoren, terwijl vroeger een synchronisatieslag nodig was. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.