EMC zet kaarten op opslagsoftware

Bedrijf realiseert zich het belang van ondersteunende hulpmiddelen als data recovery

De Amerikaanse leverancier van opslagsystemen EMC introduceert software voor het verbeteren van disaster recovery en het beheer van opslagconfiguraties. Topman Mike Ruettgers bereidt overnames voor van bedrijven die software leveren voor het verder automatiseren van opslagbeheer. Tevens introduceert het bedrijf de nieuwe lijn van Symmetrix 8000 opslagsystemen, die een capaciteit hebben van 19,1 terabyte.

De afgelopen tien jaar heeft EMC de gewoonte ontwikkeld elk jaar nieuwe systemen te introduceren. De technische vooruitgang is indrukwekkend. Binnen een decennium steeg de opslagcapaciteit met een factor 1200. Daarnaast slaagde EMC erin IBM als marktleider naar het tweede plan te verstoten.

Duur

Ruettgers geeft onomwonden toe dat de opslagsystemen van EMC duurder zijn dan die van de grote concurrent IBM maar dat is volgens hem ook terug te vinden in de producten. "Het kostte een investering van ruim een miljard dollar om de mens op de maan te krijgen. Wij hebben de afgelopen jaren vijf miljard dollar geïnvesteerd in onze technieken voor opslagsystemen. Daarom zijn we weliswaar duurder dan onze concurrenten, maar is onze voorsprong op de concurrenten zeker vijf jaar."
Analisten verbasteren de naam van het bedrijf daarom wel eens tot EMCost2. Toch lijdt EMC niet onder dit prijsbeleid. In de praktijk leidt dit beleid ertoe dat concurrenten alleen succes kunnen hebben bij toepassingen waarbij betrouwbaarheid en snelheid minder van belang zijn. EMC heeft de wind echter al jaren in de rug, want de jaarlijkse behoefte aan opslagcapaciteit blijft zich per jaar meer dan verdubbelen.

Software

Vijf jaar geleden was er een essentiële verandering in het beleid van EMC. Naast de nieuwe opslagsystemen kwam het bedrijf de afgelopen jaren met software voor data sharing, netwerk file services, remote mirroring en backup. Een doorbraak was de introductie van software die datareplicatie op afstand mogelijk maakt, de Symmetrix Remote Data Facility (Srdf). Nu is het ook mogelijk Srdf te gebruiken via het glasvezel opslagprotocol, waardoor de afstand tot het opslagsysteem maximaal tien kilometer mag bedragen.
Jason Rabetts, analist bij Source Consulting, vindt het werken met het glasvezelprotocol een slimme zet. "De snelheid van Srdf neemt daardoor enorm toe en de software krijgt een meer open karakter. Tot nu toe konden gebruikers van san's (strategic area networks) die verschillende apparaten in hun netwerk hadden, geen gebruik maken van Srdf. Dankzij het glasvezelprotocol kunnen ook die gebruikers met deze software voor datareplicatie werken. Bovendien weerlegt EMC hiermee de kritiek dat het geen open systemen verkoopt."

Snelheid

De nieuwe Symmetrix 8000 opslagsystemen hebben een capaciteit van 19,1 terabyte. Hoewel dit een doorbraak is in de omvang van opslag, is dit niet het grote nieuws. Belangrijker is de hogere snelheid van een factor drie tot vier ten opzichte van vorige generaties; die biedt immers een oplossing voor I/O-problemen bij snelgroeiende Internettoepassingen.
Jon Prall, vice-president van Excite@Home, licht zijn ervaringen met het nieuwe systeem toe. "In het afgelopen jaar hebben we miljoenen gebruikers toegevoegd en terabytes aan nieuwe multimedia-informatie beschikbaarheid gemaakt. Door de snelle groei dreigden er problemen omdat de servers de enorme input en output niet meer snel genoeg konden verwerken. Nadat we onze zoekmachine op het nieuwe systeem van EMC hadden overgebracht, ging de opslag vier keer zo snel, zodat het I/O-probleem voorlopig is opgelost."

Clariion

EMC heeft de vorig jaar van Data General overgenomen Clariion opslagsystemen inmiddels geïntegreerd in zijn architectuur voor elektronische handel. Dat betekent in de praktijk dat ze beheerd worden Controlcenter, het beheerssysteem van de Symmetrix. Omdat EMC met de Clariion mikt op de grote bedrijven met verscheidene vestigingen is dit een belangrijke stap.
De meer dan 115 duizend geïnstalleerde Clariion-systemen worden ondergebracht bij het wereldwijde ondersteuningsnetwerk van EMC. Klanten die hun garantiecontract met een jaar verlengen, krijgen een half jaar gratis.
EMC behaalde in het boekjaar 1999 een omzet van 6,72 miljard dollar en een winst van 1,18 miljard dollar. Een medewerker van EMC stelt dat de winst lager is uitgevallen dan verwacht, doordat de integratiekosten van de systemen van Data General hoger zijn uitgevallen dan vooraf geraamd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-05T00:00:00.000Z Wim Amerongen