Vakbroeders laten Tulip links liggen

Buitenlandse interesse lijkt Taiwanees getint

De belangstelling van collega-fabrikanten voor de overname van Tulip is mondjesmaat. Wellicht dat een Taiwanees wonder de computerfabrikant uit de brand helpt.

Nadat FMN, een dochter van Fortis, de geldkraan dichtdraaide vroeg Tulip vorige week vrijdag surseance van betaling aan. De rechtbank in 's Hertogenbosch stelde de juristen A. Deterink, E. Bogaerts en L. Hol aan als bewindvoerders. Zij voeren overleg met vier in Tulip geïnteresseerde partijen. Twee daarvan zijn Nederlands: de computerwinkelketen Dynabyte en, naar verluidt, de investeringsmaatschappij Begemann. De andere twee komen uit het buitenland, maar om welke het gaat is nog niet bekend. Grote jongens als Compaq, Dell, IBM, Packard Bell en Fujitsu zeggen alle 'nee' op de vraag of zij één van die partijen zijn. Ook Hewlett-Packard valt af gezien het plan van deze onderneming om in Heerenveen een fabriek te openen. In het geruchtencircuit duikt ook de naam van het conglomeraat Samsung weer op. Zo'n twee jaar geleden zou dit Zuid-Koreaanse concern al eens met Tulip om de tafel hebben gezeten.

Taiwanese hulp

Het is niet denkbeeldig dat de kandidaat-kopers uit Taiwanese hoek komen. Computerleverancier Mitac, die een Nederland een fabriek wil beginnen, vindt het Tulip-complex echter te modern. Van de drie producenten die in Nederland een fabriek hebben - Acer, Tatung en First International Computer (FIC) - zeggen de eerste twee geen belangstelling te hebben. Acer, die in een eerder stadium ges prekken met Tulip voerde, heeft inmiddels de PC-fabriek van Siemens Nixdorf in Augsburg overgenomen. Tatung uit Nijmegen zoekt naar expansiemogelijkheden, maar wil dit op eigen kracht doen. Blijft FIC over, de fabrikant die Tulip een aantal weken geleden de eindassemblage-order voor tweehonderdduizend PC's gunde. Het bedrijf uit Den Bosch, dat plannen heeft voor de opening van een fabriek elders in Europa, geeft evenwel geen commentaar.
Een andere Taiwanees die mogelijk interesse in Tulip kan hebben is PC Chips, de grootste moederbordleverancier ter wereld en fabrikant van het PC-merk Videal. Het bedrijf opende voor de Europese expansiedoeleinden in maart een componentenmontagehal in Wijchen. Een woordvoerder wil uit confidentiële overwegingen niet ingaan op de vraag of het met Tulip in gesprek is. Wel zegt hij dat PC Chips plannen heeft om dit jaar een assemblagelijn voor PC's in Nederland te beginnen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.