Vooral veel communicatie in nieuwe versie van OS/2

LAS VEGAS, NV - Merlin, de opvolger van IBM's PC-besturingssysteem OS/2 Warp, kenmerkt zich vooral door uitgebreidere en makkelijker te gebruiken faciliteiten voor communicatie met andere computers. Merlin biedt connectiviteit naar het Internet, in kantooromgevingen en vanaf locaties op afstand. Ook wil IBM onafhankelijke softwareleveranciers via de Developer API Extensions (Dax) interesseren voor het geschikt maken van hun applicaties voor OS/2 Warp ofwel Merlin.

Een van de nieuwe mogelijkheden is het op het bureaublad plaatsen van iconen van veel bezochte webpagina's. Aanklikken van het icoon brengt de gebruiker direct naar de betreffende pagina. Tevens biedt het besturingssysteem een vereenvoudigde wijze van communiceren met zogenaamde ftp-servers (file transfer protocol). Het overbrengen van documenten van werkstation naar server gebeurt via het verslepen van het bestand naar een folder op het bureaublad.

Windows-software

De Dax-uitbreiding bevat meer dan 700 api's (applicatie-programmeerinterfaces) en 300 berichten die overeenkomen met de meeste api's en berichten van de 32-bits versie van Windows. Applicaties die geschreven zijn voor Windows 95 of NT, moeten hiermee relatief eenvoudig te compileren zijn voor gebruik onder Merlin. Dit betekent - in tegenstelling tot eerdere berichten - dat Merlin niet in staat is applicaties te draaien die bedoeld zijn voor Windows 95 en NT. Hiertoe moeten de opnieuw gecompileerde versies van de programma's geïnstalleerd worden.
Connectiviteit in kantooromgevingen behoorde vanaf de eerste versies tot de sterkste punten van OS/2. Ook Merlin biedt op dit gebied veel. Behalve koppelingen naar IBM-omgevingen - van mainframe tot PC-servers - biedt het systeem verbinding met ondermeer Windows NT, Banyan Vines en Novell Netware. Ook de communicatie met andere werkstations is vereenvoudigd. Merlin beschikt over programmatuur om te kunnen communiceren met onder andere Windows 3.x, 95 en NT, Artisoft Lantastic en Microsoft Lan Manager.
Voor thuiswerkers is een functie opgenomen om bestanden automatisch te laten bijwerken na gebruik op locatie. IBM noemt dit de Mobile File Synchronization.
Merlin zal als volgende versie van OS/2 Warp beschikbaar komen in de tweede helft van dit jaar. De software is dan voorzien van een verbeterde gebruikersinterface, ingebouwde ondersteuning van Opendoc en een nieuw pakket basisapplicaties. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-03T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.