'Geen wijziging in distributiebeleid'

Netscape-oprichter Clark over hete adem van Microsoft:

Dit artikel delen:

VENETIë - Netscape zal zijn politiek om de eigen browser via Internet gratis ter beschikking te stellen, niet wijzigen. Dit is dé methode om Microsoft voor te blijven. Dat zei directeur-oprichter James Clark vorige week op een internationaal symposium voor het winkelbedrijf dat door Siemens Nixdorf in Venetië werd georganiseerd.

De Netscape-browser is in principe gratis van Internet af te halen. Alleen gebruikers uit de wereld van het onderwijs hoeven geen licentie te betalen. Anderen zijn verplicht om het produkt na een 'evaluatie'-periode van negentig dagen te kopen. Er zijn kennelijk veel organisaties die deze - niet te controleren - verplichting nakomen. Clark verklaarde dat de helft van de omzet, die in het eerste kwartaal van dit jaar 55 miljoen dollar bedroeg, afkomstig is van browser-licenties. De andere helft van de omzet wordt behaald uit de verkoop van server-software.

Tegen Microsoft

"Netscape heeft momenteel een marktaandeel van 85 procent. Dit tot groot ongenoegen van Microsoft, die er alles aan doet om ons er onder te krijgen. Maar zolang wij onze leidende positie kunnen behouden door de browser vrij via Internet beschikbaar te stellen, zullen wij deze politiek blijven volgen", aldus Clark die ervan overtuigd is dat er voor Netscape nog vele jaren van groei in het verschiet liggen.
"We zijn een kleine onderneming waar jonge mensen werken die volledig gericht zijn op Internet. Daarom kunnen wij een voorsprong beh ouden op Microsoft. Dit levert zijn browser met het zeer omvangrijke besturingssysteem mee. Het uitbrengen van een nieuwe release duurt één tot twee jaar. Ze lopen dus voortdurend achter de feiten aan. Wij kunnen daarentegen om de paar maanden een nieuwe versie uitbrengen", meent Clark, die wil voorkomen dat Bill Gates op het gebied van Internet een monopoliepositie zal krijgen.

Frustratie

Clark startte met Netscape in 1994. Eerder had hij Silicon Graphics verlaten, waarvan hij tevens oprichter was. Uit frustratie, zo zegt hij. "Ik wilde dat Silicon Graphics zich niet alleen in het hoge segment van de werkstations bewoog, maar met hard- en software ook op de PC-markt actief zou worden. Dat kreeg ik er in de organisatie niet door. Daarom ben ik weggegaan. Eigenlijk wilde ik iets in de spelletjessoftware en interactieve media gaan doen, toen ik me plots realiseerde dat Internet daarvoor alle mogelijkheden bood. Ik heb de jongens die aan de Universiteit van Illinois de browser Mosaic hadden ontwikkeld, in dienst genomen en ben met Netscape begonnen", zegt Clark die eraan toevoegt zich nimmer te hebben gerealiseerd dat de ontwikkelingen zo snel zouden gaan. Over vijf jaar worden via Internet televisieprogramma's uitgezonden, zo voorspelt hij.

Beveiliging

Eén van de belangrijkste onderwerpen die de gemoederen in de wereld van Internet bezig houden, is de beveiligingsproblematiek. Hoewel bijna wekelijks berichten verschijnen over geslaagde inbraakpogingen in Internet-servers, doet Clark daar vrij laconiek over. Volgens hem is Internet beter beveiligd dan het telefoonsysteem. Volgens hem zijn de 'security'-problemen op te lossen met behulp van cryptografische technieken die ook in chipkaarten worden toegepast. Clark refereert aan een bank in San Francisco die zijn klanten vanaf de zomer in staat stelt om via Netscape financiële transacties te verrichten.

'Collaborative engineering'

De produkten van Netscape krijgen steeds meer functionaliteit. Zo experimenteert Clark zelf met het fenomeen collaborative engineering. Op een werf in het Nederlandse Vollenhove laat Clark een schip bouwen. In juli 1998 moet het bijna vijftig meter lange vaartuig te water worden gelaten. Het ontwerp is van een bureau uit Brazilië. Zelf verblijft Clark in Californië. Met behulp van Netscape-software zijn de drie partijen in staat om met elkaar op afstand de Autocad-ontwerptekeningen te bekijken en te wijzigen. Het ligt in de bedoeling dat deze functionaliteit in de nieuwe release van Autocad beschikbaar komt. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-03T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.