HP-top Nederland verdwijnt bij fusie

Compaq voert boventoon in Noordeuropese subregio

Hewlett-Packard heeft de nieuwe Nederlandse directie samengesteld in afwachting van de formele en juridische afronding van de Compaq-overname. Opvallend is dat de koper domineert in de Verenigde Staten, maar die verhouding ligt in de nieuwe Noordeuropese subregio omgekeerd.

Erik van der Meijden, algemeen directeur Compaq Nederland, bekleedt diezelfde positie in het gecombineerde bedrijf. Huidig HP-directeur Dick Westerveld, sinds 1979 in dienst bij het bedrijf, bezint zich nu op een andere leidinggevende positie binnen het fusiebedrijf. Nog niet bekend is of dat mogelijk op buitenlands niveau zal zijn.
De nieuwe directeur krijgt een dubbelfunctie als Nederlands hoofd van de Enterprise Systems-groep (ESG). Op Europees niveau vindt dezelfde overlap plaats; Kasper Rorsted, algemeen directeur Compaq Emea (Europa, Midden-Oosten en Azië), behoudt die positie én wordt ESG-hoofd voor die regio.
Van der Meijden valt als ESG-directeur Nederland onder Noordeuropees hoofd Walther Thygesen van Compaq, die weer rapporteert aan Rorsted. Het Noordeuropese gebied omvat Nederland, België, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland, waarbij alleen die laatste twee landen hun HP-directeuren behouden.

Divisie-indeling

Het gecombineerde bedrijf wordt, in navolging van Compaq, verdeeld in vier bedrijfseenheden, die elk een eigen omzet- en winstverantwoording afleggen. Deze vier zijn: bedrijfskritische systemen (ESG), dienstverlening (HP Services), pc's en aanverwante producten (Personal Systems Group, PSG), en printers (Imaging & Printing Group, IPG).
Daarnaast is er nog de poot voor Worldwide Operations (WO), onder leiding van Compaq'er Mike Winkler, die nu de Global Business Units leidt. De WO-divisie omvat de relaties met klanten, partners, alliantiegenoten en toeleveranciers, en bedrijfsbrede initiatieven als elektronische handel.
De dienstverleningstak valt in Nederland onder de huidige HP-dienstendirecteur Dick Fens. Zijn Compaq-tegenhanger Hans Daniels is voor deze post weliswaar gepasseerd, maar stoomt door naar diezelfde positie op Noordeuropees niveau. Hij rapporteert aan Emea-directeur Francesco Serafini van HP.
De pc-activiteiten in Nederland vallen onder Compaq'er Hans de Jong, die ook is ingedeeld in de Noordeuropese subregio van Compaq-directeur Benoit Scheen. Scheen legt verantwoording af aan HP'er Eric Cador, die de Emea-regio overziet. De Jong is nu directeur toegangsapparatuur, zoals pc's en handcomputers.
Zijn HP-evenknie is ten dele Robert Meulenbrug, hoofd van de Consumer Business Oranisation. Hij krijgt de leiding over de Imaging- en Printer-groep (IPG) in Nederland, die nu op landenniveau nog geen eigen directeur had. Ook bij IPG valt Nederland binnen de subregio Noord-Europa, onder leiding van HP'er Lars-Olof Zetterlund, die weer rapporteert aan Emea-hoofd Bernard Meric van HP. IPG blijft in wezen een HP-organisatie.

Lanceringdatum

Deze voorgenomen benoemingen, in afwachting van de afronding van de fusie, zijn vrijdag bekendgemaakt bij beide bedrijven. De planning is nu gericht op 7 mei als lanceringdatum voor het nieuwe bedrijf. Dan treden deze topmensen aan.
In de dagen daarna worden de overige afdelingen, zoals personeelszaken en bedrijfscommunicatie, en de volgende managementlaag ingevuld. Daarbij hebben de landendirecteuren grotendeels de vrije hand, hoewel alle gegadigden worden onderworpen aan een gedegen selectieproces.
Begin deze maand is al de bovenste managementlaag bepaald. Naast Fiorina (als directievoorzitter en ceo) en Capellas (als president) bestaat de top uit vier vice-presidenten van Compaq en acht van HP. Onder Capellas vallen de uitvoerende vp's Peter Blackmore (ESG) en Mike Winkler (Worldwide Operations), beide Compaq'ers, en HP'ers Vyomesh Joshi (IPG), Ann Livermore (HP Services) en Duan Zitzner (PSG).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.