Nieuwe IBM-servers bieden partities op processorniveau

Nieuwe IBM-servers bieden partities op processorniveau

Het opdelen van servers in virtuele, gescheiden machines was tot voor kort voorbehouden aan zware, dure systemen. IBM lanceert eind mei middelzware AS/400-computers die partities mogelijk maken op systemen met slechts één processor.

Dit is nu voor het eerst beschikbaar in de midrange-markt, en die vormt toch het grootste deel van de AS/400-markt", zegt Ian Jarman, wereldwijd marketingdirecteur bij IBM's Enterprise Systems Group voor de AS/400, tegenwoordig I-Series geheten. "We hadden al een jaar of twee een beperkte vorm van partitioneren, maar dat was alleen voor de zwaarste modellen."
De nieuwe machines, model 270, 820, 830 en 840, ondersteunen allemaal logische partities, die dynamisch en automatisch zijn aan te passen. Computers met één processor kunnen maximaal vier partities draaien, waarbij de chip tot op het percentage nauwkeurig valt toe te wijzen aan een partitie tot een minimum van 10 procent van de processor.

S-Star

Deze vorm van partitioneren vereist de nieuwe versie 5 release 1 van het besturingssysteem OS/400 en de nieuwe S-Star Power PC-processoren. Dat besturingssysteem is ook voorzien van betere ondersteuning voor de open source Unix-variant Linux. Die besturingssoftware kan direct op de hardware draaien.
"Dat betreft geen AS/400-specifieke Linux-uitvoering, maar gewoon een uitvoering voor het Power PC-platform, die dus ook draait op onze RS/6000 Unix-systemen." Linux-leveranciers en IBM-partners Suse, Turbolinux en Red Hat komen in de tweede helft van dit jaar met nieuwe versies van hun Linux-distributies voor de Power PC.
De nieuwe S-Star-chips maakten vorige week hun debuut in IBM's RS/6000-systemen, tegenwoordig P-series genaamd. De AS/400- en RS/6000-systemen gebruiken sinds 1999 dezelfde hardwarebasis. De S-Star is de zevende generatie van IBM's implementatie van de - gezamenlijk met Motorola en Apple ontwikkelde - Power PC-architectuur. Deze 64-bit processor is net als voorganger I-Star voorzien van koperen transistorverbindingen en isolatiemateriaal op het silicium van de chip (silicon on insulator, ofwel SOI).
De introductie van de S-Star in de AS/400-reeks biedt volgens Jarman een behoorlijke sprong voorwaarts voor het prestatieniveau. De topman nuanceert wel dat de grootste verbetering en het volle scala aan mogelijkheden zijn voorbehouden aan de zwaarste modellen uit de nieuwe reeks. "Wij pronken natuurlijk met die high-end systemen, de Ferrari's uit de reeks. Maar wij verkopen ook Volkswagens en Volvo's."

In- en extern

Jarman had voor zijn aantreden in februari 1999 als wereldwijd AS/400-directeur de leiding over de integratie van het AS/400-platform met het pc-besturingssysteem Windows NT. Dit heeft geleid tot de AS/400-insteekkaart met daarop een complete pc-server, die nu is verbeterd én uitgebouwd.
Allereerst kunnen de nieuwe AS/400-machines tot wel 32 pc-insteekservers huisvesten, in plaats van het voorgaande maximum van zestien interne pc's. Daarnaast is deze technologie ook ingebouwd in een communicatielink naar externe pc-servers van IBM zodat de AS/400 die kan beheren alsof het interne pc-servers zijn. "De AS/400 kan zo dienen als een beheerconsole en opslagnetwerk (storage area network, ofwel san) voor meerdere Windows 2000-servers."
 
 
Monterey Unix
De aanstaande versie 5.1 van IBM's Unix-variant AIX 5L, voorheen bekend onder de codenaam Monterey, komt in mei uit. Dit hebben Unix-partners IBM, Santa Cruz Operation (SCO) en Caldera vorige week aangekondigd. De nieuwe versie markeert het samengaan van AIX met SCO Unixware en Sequents Dynix/PTX. Deze mix is voorzien van betere ondersteuning voor de open source Unix-variant Linux. AIX draait op IBM's eigen Power PC-processoren, terwijl Unixware draait op x86-processoren zoals die van Intel, en Dynix/PTX is ontworpen voor grote aantallen Intel-processoren die met bedrijfseigen Numa-techologie zijn gekoppeld. AIX 5L 5.1 draait ook op Intels aanstaande 64-bit processoren waarvan de veelvuldig uitgestelde Itanium de eerste is.
Sequent is eind 1999 voor 810 miljoen dollar ingelijfd door IBM. SCO staat nu op het punt voor het grootste deel in handen te komen van Linux-distributeur Caldera. Die overname - van de diensten- en besturingssysteemdivisie - moet begin mei zijn afgerond. Ter voorbereiding ontslaat de Amerikaanse Linux-leverancier 17 procent van zijn personeel. Dit komt neer op ontslag voor 32 van de 188 werknemers. Deze reorganisatie kost Caldera een eenmalig bedrag van 450 duizend dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.