IBM en NetApp bestoken EMC

Overeenkomst moet leiderschap in opslagmarkt opleveren

IBM zal in het kader van een oem-overeenkomst de nas-apparatuur (network attached storage) van Network Appliance onder eigen naam verkopen, terwijl NetApp promotie zal maken voor de software van IBM. Het offensief tegen EMC is ingezet.

Het akkoord tussen IBM en NetApp bestrijkt twee aspecten. Enerzijds zal Big Blue nas- en san-producten met iscsi- en ip-technologie (storage area network, small computer system interface, internet protocol) van NetApp in de handel brengen onder eigen naam, in zijn TotalStorage-aanbod. De eerste producten moeten eind 2005 of begin 2006 beschikbaar zijn. De NAS Gateway 500 van IBM zou dus eind dit jaar plaatsmaken voor NetApp V-Series en NearStore-servers. Daarnaast zal NetApp Tivoli Storage Manager, de backup- en herstelsoftware van IBM, in zijn aanbod opnemen en gaat het de tapesystemen van IBM aan de man brengen.

Veroveren

Met deze overeenkomst wil IBM op termijn weer een vooraanstaande rol spelen op de markt van netwerkopslag. Nu domineren EMC (29 procent) en HP (23,7 procent) deze markt. Daarnaast wil het concern marktaandeel veroveren in de opslag op externe schijven. Ook daar overvleugelen HP (20,9 procent) en EMC (18,6 procent) IBM (13,8 procent). Het wil bovendien zijn verkoop van nas-oplossingen verbeteren, een markt waar NetApp met 36,9 procent de leider is, gevolgd door EMC met 32,8 procent. Overigens trekken de betrokken bedrijven al deze cijfers, afkomstig van marktonderzoeker IDC, geregeld in twijfel.
NetApp ziet in de samenwerking een mogelijkheid om zijn ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken: een omzetstijging van 1,5- tot 1,6 miljard dollar dit jaar (het boekjaar loopt tot eind april) naar drie miljard in 2007. Het gaat ervan uit dat deze oem-overeenkomst een andere dimensie zal krijgen dan degene die eerder met Dell en later met HDS is afgesloten, vooral wat betreft de omvang van het productaanbod en de geografische spreiding. IBM is momenteel de op een na grootste integrator van NetApp-producten ter wereld, na Fujitsu Siemens.
Gartner Consulting raadt potentiële klanten van IBM, EMC en NetApp aan om hun nas-offertes in het licht van de nieuwe situatie opnieuw te bekijken. Sommige waarnemers zien het akkoord zelfs als het voorspel van een toekomstige overname van NetApp door IBM, dat in 2001 Informix en in 2005 Ascential kocht. IBM geeft geen commentaar op deze vraag en wil ook geen financiële details kwijt over de overeenkomst. Het commentaar van NetApp-ceo Dan Warmenhoven: "Wij hebben al besloten dat we IBM niet zullen overnemen." IBM lijkt vastberaden om zijn leiderspositie op de opslagmarkt, die het jaren geleden verloor aan EMC, te heroveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z Marc Husquinet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.