Prestatiemodellering van parallelle systemen

DELFT - 'Performance modelling of parallel systems' is de titel van het proefschrift waarop Arjan van Germund deze week promoveerde aan de TU Delft.Van Germund beschrijft een nieuwe aanpak voor prestatiemodellering van parallelle systemen. Prestatiemodellering speelt een fundamentele rol in het ontwerp van zowel applicaties als computers. Dat geldt met name voor parallelle systemen waar de prestatie een primaire rol speelt. Problemen doen zich hier echter dikwijls voor als gevolg van de grote rol die processynchronisatie speelt.

In het proefschrift wordt een methode gepresenteerd om de prestatie van parallelle computersystemen te voorspellen. De methode richt zich met name op de beginfase van het ontwerpproces waar de nadruk meer ligt op minimale analysekosten dan op een hoge nauwkeurigheid. In afwijking van vergelijkbare methoden is de nauwkeurigheid sterk verbeterd door naast de analyse van conditiesynchronisatie een benadering van de vertragingstijden te introduceren die optreden door wederzijdse uitsluiting, zonder de gunstige rekencomplexiteit op te offeren.
De aanpak is gebaseerd op het gebruik van een nieuw simulatieformalisme, Pamela (Performance Modelling Language) genaamd. Pamela integreert een taal, een materiaalgeoriënteerd paradigma en een vertaaltechniek in één modelleertechniek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-26T00:00:00.000Z Jan Lepeltak
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.