Reddingsplan Apple in de maak

CUPERTINO, CA - Eind maart waarschuwde bestuursvoorzitter Gilbert Amelio van Apple Computer dat het bedrijf over het tweede kwartaal een verlies zal maken van zo'n 700 miljoen dollar. Overtollige voorraden en noodzakelijke herstructureringen vormen de oorzaken van dit tweede opeenvolgende kwartaalverlies. Het bedrijf verwacht niet eerder dan in mei op de proppen te komen met plannen om uit de misère te raken.

Het IT-adviesbureau Gartner Group stelt "bezorgd" te zijn over de omvang van de verliezen. "Ondanks een toename van de omzet heeft Apple marktaandeel verloren. Dit is vooral te wijten aan een ernstige daling van de verkoop aan het bedrijfsleven. Hoewel er tekenen zijn dat de onderneming de zakelijke markt opnieuw aandacht geeft, zal zij niet in staat zijn het marktaandeel te herstellen", aldus analist Christopher Goodhue van Gartner Group.

Vertrek topmensen

Een belangrijke factor in de problemen is de in gang gezette reorganisatie die de onderneming vooral intern bezig houdt. "Veel topmensen hebben het bedrijf de laatste maanden verlaten; de directie blijkt tot dusver niet in staat een samenhangende strategie te formuleren voor de ommekeer."
Derhalve plaatst Gartner de Macintosh-fabrikant op de intensive care-afdeling. De positie in de Problem Watch, zoals het bureau dit noemt, houdt in dat Gartner ieder kwartaal nauwkeurig de veranderingen in financiële en organisatie-structuur zal beoordelen. Niet-Apple-gebruikers wordt geadviseerd hun status voorlopig te handhaven en niet te investeren in de Macintosh. Bestaande gebruikers hoeven echter nog niet ongerust te worden, aldus het bureau. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-26T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.