Mobiele chips Intel lijken kort leven beschoren

De nieuwe Pentium II-processorreeks die Intel in juni lanceert voor mobiele computers zal een kort leven hebben. De chipfabrikant start namelijk slechts drie maanden daarna de verkoop van de langverwachte Pentium III Coppermine-processoren. Bovendien komt er in juni ook een slanke Celeron-chip voor notebooks die 400 MHz haalt en slechts 180 dollar kost.

De mobiele Pentium II-processors die deze zomer verschijnen, halen een kloksnelheid van 400 MHz en kosten 475 dollar in een 0,25-micron uitvoering en 525 dollar voor de 0,18 micron-versie bij bestellingen vanaf duizend stuks. Die prijzen zakken in september alweer naar respectievelijk 310 en 350 dollar per exemplaar.
De Pentium III Coppermine-chips zijn bestemd voor draagbare computers. Deze processoren draaien op 450, 500 en 600 MHz en zijn aanzienlijk duurder dan de Pentium II-voorgangers. Analisten schatten dat de 600 MHz-Coppermine minstens 750 dollar per stuk zal kosten. Met de komst van de Coppermines lopen laptops en desktops voor het eerst gelijk wat betreft kloksnelheid; tot nog toe lag de kloksnelheid van notebookcomputers achter op die van desktopmachines. In september verschijnt ook een nieuwe mobiele Celeron die op 433 MHz draait en ook ongeveer 180 dollar kost.
Intel produceert nu 75 procent van zijn chips voor desktopsystemen en 25 procent voor mobiele computers. Het bedrijf zegt deze verhouding binnen twee jaar te willen omkeren. De voornaamste redenen voor dit streven zijn de toegenomen vraag naar notebookapparatuur en de gegroeide mobiliteit van Intels eigen personeel, aldus de fabrikant.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.