SGI krimt fors in

Silicon Graphics (SGI) ontslaat duizend van zijn 10.500 werknemers, sluit enkele fabrieken en neemt Intel-processoren op in zijn computers.

Het bedrijf blijft ook de eigen Mips Risc-chips gebruiken in zijn systemen. Deze maatregelen maken onderdeel uit van de nieuwe strategie, die is uitgestippeld door Rick Belluzzo, sinds twee maanden president van SGI. De nieuwe topman erkent dat de aankoop in 1996 van supercomputer-fabrikant Cray Research niet resulteerde "in een pluspunt".
Het lijkt er al enige tijd op dat de grafische capaciteiten van SGI's gespecialiseerde systemen binnen enkele jaren verkrijgbaar zijn op standaard Wintel-computers; systemen met Intel-processoren en Microsofts besturingssysteem Windows. Dergelijke machines kosten een fractie van de SGI-tegenhangers en draaien binnen twee jaar ook SGI's 64-bit Unix-variant Irix. De eerste 32-bit Wintel-computer in de Visual PC-serie van Silicon Graphics draagt de codenaam The Borg en komt in de tweede helft van dit jaar uit. SGI zegt dat die computers, voor een prijs rond de 4000 dollar, de functionaliteit bieden van zijn Mips/Irix Octane-machines, waaraan een prijskaartje van 35.000 dollar hangt.

In de steek

Silicon Graphics benadrukt echter niet totaal over te stappen naar het Wintel-platform. Het bedrijf biedt Intel-chips eerst in werkstations en later ook in servers. De komst van de 64-bit Merced-processor van Intel, die eind volgend jaar op de markt verschijnt, luidt tevens het begin in van zeer zware Wintel-servers van SGI. De fabrikant zal zijn bestaande Mips-chips niet in de steek te laten. Het gevaar bestaat dat dit op termijn toch zal gebeuren doordat de prijs/prestatieverhouding van Intel-systemen gunstiger uitpakken. Verder neemt SGI nu al enigszins afstand van zijn Mips-processoren door deze onder te brengen in een dochteronderneming, die uiteindelijk zelfstandig wordt.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.