Celeron-processor moet plaats nog verdienen

Hardware-fabrikanten lopen niet zo warm voor de Celeron-chip van Intel. Deze goedkope, slanke processor wordt aanzienlijk minder enthousiast ontvangen dan de nieuwe 350 en 400 MHz Pentium II-chips. 

Intel mikt met de langzamere Celeron (266 MHz) op de groeiende markt voor computers onder de duizend dollar. Meer dan honderd PC-fabrikanten presenteerden machines met de nieuwe 350 en 400 MHz chips tijdens Intels officiële lanceringsbijeenkomst in San Francisco. De Celeron kon slechts veertig producenten tot zijn aanhang rekenen.

Geen plannen

Veel bedrijven zeggen helemaal geen plannen te hebben voor computers met Intels slanke processor. Dit bevestigt de mening van veel analisten. Zij voorspellen dat Intel-concurrenten AMD en Cyrix een flink aandeel van de consumentenmarkt voor zich zullen winnen. Intel beweert echter dat de Celeron juist bedoeld is voor een niche-markt. Peter van Haendel, directeur van Intel Benelux, zegt: "Ik verwacht dat de Celeron een omzetaandeel van enkele tientallen procenten zal halen. De Pentium II blijft de hoofdmoot vormen, maar we gaan wel steeds meer processoren voor specifieke marktsegmenten voeren." De directeur verwijst naar het feit dat Intel deze nieuwste chips direct introduceert voor algemene desktopcomputers. "Vroeger kwamen onze nieuwste producten eerst uit in zware servers, om dan langzaam af te dalen naar lichtere systemen."

Verdeeldheid

De nieuwe strategie werkt echter nog niet zoals Intel dat graag zou zien. Gateway 2000 bijvoorbeeld voert wel de 350 en 400 MHz chips, maar niet de afgeslankte variant. "De snellere Pentium II-processoren zijn geweldig, maar we wachten nog af wat de Celeron betreft", verklaarde een woordvoerder van de firma. IBM gebruikt voor zijn goedkopere PC's de K6-chips van AMD en oudere Pentium MMX-processoren. Compaq gebruikt de Celeron weer wel, maar aanstaande dochteronderneming Digital (DEC) geeft de voorkeur aan de K6 van AMD. Cyrix, een dochteronderneming van National Semiconductor, wil Intel nog verder bestrijden met zijn MII-processor die op hetzelfde prijsniveau zit als de Celeron.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.