Fujitsu steunt Sun bij Solaris op Intel-chips

Fujitsu gaat de x86-variant van Sun Microsystems' besturingssysteem Solaris verkopen en ondersteunen op de eigen 32-bit Intel-servers. Dit gebeurt vanaf de tweede helft van dit jaar, allereerst in Japan en daarna volgt de rest van de wereld. Uiteindelijk wil Fujitsu dit besturingssysteem ook op 64-bit Intel-machines aanbieden.

Deze overeenkomst geldt zowel voor Fujitsu als voor dochter-onderneming Amdahl, maar opvallend genoeg niet voor mede-dochter ICL. Dat bedrijf sloot vorig jaar een contract met de Santa Cruz Operation (SCO) om het Unixware-besturingssysteem van die leverancier te gebruiken. Unixware draait op Intel-processoren. Fujitsu gaat nu met Sun in zee om te profiteren van de groeiende markt voor zware Intel-systemen. De Japanse firma verwacht dat die sector nog sterker zal groeien wanneer Sun Solaris lanceert voor de 64-bit Intel-processor Merced. Volgens Fujitsu-directeur Shizuo Ingaki is Solaris het beste besturingssysteem voor bedrijfskritische applicaties. "Windows NT is goedkoop en kosteneffectief, maar het loopt achter in functionaliteit."

Meer partners

Fujitsu werkt nu ook samen met Sun aan het verbeteren van Solaris. De voornaamste aandachtspunten zijn hierbij de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en onderhoudbaarheid. De eerste verbeteringen verschijnen in een nieuwe versie van Solaris die in de eerste helft van 1999 op de markt komt. Sun sloot in augustus al een soortgelijk contract met systeemfabrikant NCR. John McFarlane, vice-president van de Solaris-divisie bij Sun, zegt dat nog een hardware-partner zich voor juli zal binden aan Solaris. "Wij kijken al naar leveranciers die Solaris op Merced kunnen versterken sinds de in december gesloten overeenkomst met Intel", zegt McFarlane. "Over zes tot acht weken onthullen wij de naam van nog een grote medestander."  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.