PC-fabrikanten steunen Transmeta

Transmeta heeft in totaal 88 miljoen dollar aan investeringen ontvangen van een reeks bedrijven, waaronder enkele grote PC-fabrikanten. De producent van de geavanceerde, energiezuinige Crusoe-processors krijgt hiermee meer gewicht in de concurrentiestrijd met Intel op het vlak van chips voor mobiele computers.

De betrokken bedrijven zijn Compaq, Gateway en Sony die samen met America Online en bios-fabrikant Phoenix Technologies 72 miljoen dollar hebben neergeteld. Verder doen de Taiwanese elektronicaproducenten Quanta, Compal en FIC mee in deze investeringsronde. Deze drie componentenleveranciers zijn weliswaar geen bekende spelers op de IT-markt, maar hebben wel oem-overeenkomsten met PC-leveranciers als IBM, Dell, Compaq en Gateway. IBM heeft al banden met Transmeta; het verzorgt de fabricage van de Crusoe-chips. De resterende 16 miljoen dollar ontvangt Transmeta van enkele grote investeerders, waaronder Deutsche Bank en Soros Fund Management.
Met name de betrokkenheid van de genoemde PC-fabrikanten stemt analisten optimistisch. Ten tijde van de Crusoe-lancering in januari merkten critici op dat de veelbelovende technologie van Transmeta nog steun ontbeerde. Die kritiek is dankzij de investeringen grotendeels verstomd. Toch is het nog niet bekend welke van de investeerders de Crusoe-chips daadwerkelijk gaan gebruiken in hun producten. Volgens Transmeta ontwikkelen diverse bedrijven Crusoe-systemen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker