Philips en STM zetten nieuwe chipfabriek op

De halfgeleiderdivisie van Philips bouwt samen met de Franse elektronicafabrikant STMicroelectronics een nieuwe productiefaciliteit in het Franse Crolles ter waarde van ongeveer 1600 miljoen gulden. De nieuwe fabriek moet halfgeleider-wafers (plakken silicium) van 12 inch produceren. De twee partners willen het hiermee opnemen tegen de Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (Tsmc).

Deze halfgeleiderproducent heeft een relatieve voorsprong doordat het de productiecapaciteiten van één van zijn bestaande fabrieken ombouwt van de huidige standaard 8 inch halfgeleider-wafers naar 12 inch. De constructie van de gezamenlijke fabriek van Philips en STMicroelectronics begint deze maand. Naar verwachting zal het pas over twee jaar de nieuwe maat wafers produceren. In de tussentijd dient de faciliteit als onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. Tsmc zegt al in de loop van dit jaar 12 inch wafers te gaan produceren.

Telecom

Arthur van der Poel, directeur van Philips Semiconductors, meent echter dat het samenwerkingsverband met STMicroelectronics niet achter de concurrentie aanloopt. Hij voorspelt dat de grote vraag naar 12 inch wafers pas in 2003 op gang komt. De nieuwe fabriek zal dan chips produceren voor applicatie-specifieke geïntegreerde circuits (asic's) voor telecomapparatuur en consumentenelektronica.
STMicroelectronics-president Pasquale Pistorio zegt dat de gezamenlijke fabriek in eerste instantie duizend siliciumplakken per week zal produceren. Dit zou hetzelfde aantal halfgeleiders opleveren als een huidige middelgrote fabriek met een wekelijkse productie van vijfduizend wafers met de huidige 8 inch-standaardmaat. De nieuwe fabriek kan middels een aanvullende investering eenvoudig worden uitgebreid om tweeduizend stuks per week te produceren.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker