HP neemt Prolin over

Prolin voelt zich niet thuis bij cultuur van CA of IBM

Hewlett-Packard (HP) wil de Amsterdamse software-ontwikkelaar Prolin voor een niet nader bekend gemaakt bedrag overnemen. De plannen hiertoe zijn afgelopen maandag tijdens een gezamenlijke presentatie bekend gemaakt. Het gaat om een vriendelijke overname.

De oprichters en grootaandeelhouders van Prolin, de gebroeders J. en P. Mol en J. de Vos, vinden HP qua organisatie het beste passen bij hun snelgroeiende bedrijf. Ze voelen zich absoluut niet thuis in een bedrijfscultuur zoals die bijvoorbeeld bij Computer Associates (CA) heerst. Ook IBM, hoewel niet vergelijkbaar met CA, leek minder geschikt. HP is met IBM (Tivoli) en CA (Unit Center) in een hevige concurrentieslag verwikkeld.
Jeroen Mol, begin dertig en ceo van Prolin, denkt dat zijn bedrijf onder de vleugels van HP sneller kan groeien. Nieuw ontwikkelde software-oplossingen kunnen met steun van HP overal ter wereld worden uitgebracht. En dat in een veel hoger tempo. Prolin zal als onafhankelijke bedrijfseenheid deel gaan uit maken van het concern-onderdeel dat de Openview-software voor netwerk- en systeem-management verkoopt. Aanvankelijk probeerde Prolin via een emissie op de beurs kapitaal bijeen te brengen voor verdere groei. Maar toen het aanbod van HP kwam, werd hiervan afgezien.

Logische stap

Olivier Helleboid, algemeen manager van HP's Network and System Management Division (NSMD), noemde de voorgenomen acquisitie van Prolin een logische stap. De producten van Prolin zijn complementair met die van HP. Beide ondernemingen doen al veel samen. Prolin is gespecialiseerd in oplossingen voor IT-servicemanagement.
Dankzij deze software kunnen IT-afdelingen hun serviceniveau controleren. In tegenstelling tot veel andere software werkt Prolins 'IT Service Manager' proactief. In plaats van op fouten te reageren probeert de software deze juist te voorkomen. De software zorgt dat de eindgebruiker bepaalde diensten tot zijn beschikking heeft. De software van Prolin past heel goed bij HP's Openview-software voor netwerk- en systeem-management. Het is precies de schakel die bij HP ontbrak, zo blijkt uit de toelichting die Helleboid op de plannen gaf.

Aandeelhouders

De 110 werknemers van Prolin zullen naar HP overgaan. Mol verwacht dat zijn aparte bedrijfseenheid eind dit jaar al werk zal geven aan 180 man personeel. De research zal in Amsterdam geconcentreerd blijven. Directeur Jeroen Mol heeft echter een concessie aan zijn toekomstige broodheren gedaan. Zijn voornaam lag de Amerikanen slecht op de tong. Daarom staat er nu 'Jerome H. Mol, President & CEO, Prolin' op de publicaties van zijn bedrijf.
De komende weken zal moeten blijken of alle aandeelhouders het bod van HP zullen aanvaarden. Behalve de oprichters heeft ook Atlas Ventures een belang. Ook de ex-topman van Oracle Europa, Loek van den Boog, die afgelopen zomer hardhandig door Ray Lane opzij werd gezet, zit met geld in Prolin. Een andere geldschieter is de succesvolle Franse entrepreneur Denis Payre. Deze laatste is mede-oprichter van Business Objects.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-25T00:00:00.000Z Correspondent