Microsoft stelt .Net Server uit

Serveruitvoering Windows XP komt begin volgend jaar

De volgende serveruitvoering van Windows, .Net Server, komt pas begin volgend jaar op de markt in plaats van eind dit jaar. Waarschijnlijk vindt de lancering van die Windows XP-servertegenhanger nog wel vóór de jaarwisseling plaats. Ook de daaropvolgende verversing, codenaam Longhorn, loopt vertraging op.

Numa in .Net Server
Microsoft verwerkt Numa-ondersteuning (Non-Uniform Memory Architecture) voor zware servers in de komende .Net Enterprise- en Datacenter-uitvoeringen. Dit onthulde Sean McGrane, groepsmanager voor de zwaarste Windows-uitvoering Datacenter, op de Winhec (Windows Hardware Engineering Conference) vorige week.
Numa is een technologie die meerdere processoren en gescheiden geheugenblokken in zware machines met elkaar verbindt. Daarbij is de verdeling van taken en geheugenruimte, en de afstemming tussen data bewerken en oproepen van belang.
De in 1999 door IBM overgenomen serverspecialist Sequent heeft veel pionierswerk verricht voor Numa op Intel-processoren. SGI, fabrikant van grafische computers, gebruikt Numa voor zijn eigen processoren (die het op termijn wil laten vallen ten gunste van Intels 64-bit Itanium-reeks).
De door opslagleverancier EMC eveneens in 1999 overgenomen serverfabrikant Data General paste Numa toe in zijn Aviion-computers met Intel-processoren. Deze zijn vorig jaar afgevoerd; EMC had vooral interesse in DG's middelzware Clariion-opslagmachines. Oud-mainframeproducent Unisys gebruikt een zelfontwikkelde andere technologie, genaamd cmp (cellular multiprocessing), in zijn zware ES7000-servers met Intel-chips.
Die geheel nieuwe client- en serverversies van het pc-besturingssysteem komen op z'n vroegst pas in de tweede helft van 2004 uit. Dit lieten Microsoft-directeuren weten op de Windows Hardware Engineering Conference (Winhec), die vorige week plaatsvond in Seattle.
Vóór die tijd is er nog de servertegenhanger van desktopbesturingssysteem Windows XP. "We zijn dicht bij het leveren van de Windows .Net Server-familie. Het verschijnt later dit kalenderjaar wat betreft de levering aan de cd-productie en computerfabrikanten (rtm, ofwel release to manufacturing - red.), en komt volgend jaar bij gebruikers", aldus vice-president Jim Allchin van de Platform-groep.
De nu volgende serveruitvoering van Windows verschijnt gelijktijdig in verschillende klassen; licht, medium en zwaar. Microsoft noemt deze Server, Enterprise en Datacenter. Daarnaast komt er een nieuwe klasse voor het mkb, de Small Business Server 2003, laat Allchin weten. "Dat is een complete oplossing voor kleine bedrijven." Ook brengt de leverancier een ingebedde uitvoering, Win.Net Embedded Server.

Daaropvolgende

De versie ná .Net, codenaam Longhorn, is eveneens opgeschort. "Longhorn komt pas na 2003 pas op de markt", zei Allchin in zijn openingstoespraak op de Winhec. Volgens de plannen die topman Bill Gates oktober vorig jaar onthulde, zou Longhorn eind volgend jaar gereed zijn.
"We moeten nog een gigantische hoeveelheid technologie synchroniseren voor die versie. Kleine elementen daarvan zijn al te zien op deze conferentie", vertelde Allchin.
Meer duidelijkheid over het tijdschema voor Longhorn kwam van Mike Toutonghi, vice-president van de Windows E-home-divisie. "Longhorn verschijnt in de tweede helft van 2004 en biedt de volgende generatie communicatie- en samenwerkingshulpmiddelen (collaboration), functionaliteit voor streaming audio en video, en vereenvoudigde netwerkmogelijkheden."
Allchin sprak verder over verbeterd energiebeheer, verdergaande ondersteuning voor automatische opwaardering (deels reeds aanwezig in Windows XP) en het verder terugdringen van de noodzaak tot herstarten. "We moeten de gebruikerservaring minder rommelig maken. We weten uit gebruikersonderzoeken dat mensen niet van complexiteit houden, en dat systemen beter probleembestendig moeten zijn."
Dit argument voor simplificatie hanteert Microsoft niet alleen voor consumentendesktops, maar ook voor datacenters. Volgens Allchin zijn ook die bedrijfscomputercentra te complex en vereisen ze 'supermensen' voor het beheer. "Windows .Net Server biedt al functionaliteit om die situatie te veranderen, maar meer verbeteringen komen in de daaropvolgende Longhorn-versie", aldus de topman.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.