Draagbare markt licht gestegen

De Nederlandse markt voor draagbare computers is vorig jaar slechts met 4 procent gestegen. Dat is veel minder dan in 1994 en 1995 toen de toenames respectievelijk 22,3 en 31,8 procent bedroegen.

Ook in vergelijking met andere landen deed de Nederlandse markt het vrij matig. Wereldwijd was de vraag naar draagbare computers zo groot dat sommige modellen moeilijk leverbaar waren.
Dit blijkt uit cijfers van Dataquest. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de markt zelfs licht. De oorzaak ligt ondermeer in het uitblijven van grote opdrachten. De meeste draagbare computers worden door het bedrijfsleven afgenomen. Zeer grote afnemers zoals banken bepalen hier sterk het beeld. Ongeveer 14 procent van de verkochte PC's in Nederland is een draagbare computer. In de Verenigde Staten is dat 19 procent, terwijl het Europese gemiddelde op 15 procent ligt. Koploper is Japan waar 30 procent van de PC's draagbaar is. Dit komt vooral door de kleine behuizing van de Japanners en het ruimtegebrek op kantoor. In Amerika worden veel portables gebruikt omdat daar veel wordt gereisd.

Marktleider

Toshiba is de absolute marktleider in Nederland. Ondanks de zeer matig stijgende markt wist Toshiba 56,4 procent meer draagbare computers te verkopen. Het marktaandeel van dit toonaangevende Japanse merk bedraagt 35 procent. Anders dan enkele van de belangrijkste concurrenten kende Toshiba vorig jaar geen leveringsproblemen. Reden hiervoor is dat Toshiba vrijwel alle belangrijke componenten zelf vervaardigt.
De sterkste stijger vorig jaar was Texas Instruments, dat overigens een marktaandeel heeft van iets minder dan vijf procent. Enkele grote detailhandelaren zoals Dunnet en C2000 zitten achter het relatieve succes van Texas Instruments. De nummer twee op de Nederlandse markt, Compaq, bleef ver achter bij Toshiba. De verkopen stagneerden, mede omdat enkele modellen moeilijk leverbaar waren. De Nederlandse markt wordt volledig door Toshiba en in mindere mate door Compaq gedomineerd. De derde plaats wordt ingenomen door IBM dat vorig jaar 4,7 procent meer portables verkocht. Acer en Escom zagen hun verkopen aanzienlijk dalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-25T00:00:00.000Z Correspondent