IBM verjongt mainframe

Nieuwe instapreeks en aparte processoren voor Java-code

IBM onthulde vorige week de nieuwe 890-reeks mainframes voor de onderkant van de markt. Daarnaast presenteerde het diverse vernieuwingen, waaronder aparte processoren speciaal voor de uitvoering van Java-programmatuur.

Pterodactylus
IBM's nieuwe 'lichte' z890-mainframe draagt als codenaam Ptero, de afkorting voor de vliegende dinosauriër Pterodactylus. Het uiterlijk van dat roofreptiel (met name huidskleur en -textuur) is niet exact bekend, maar er zijn wel schattingen, tekeningen en computersimulaties. Grote broer z900 had als codenaam al T-Rex, voor de Tyranosaurus Rex.
Het voordeel van aparte processoren voor Java-code is dat die chips dan niet worden meegerekend in de licentiekosten voor reguliere mainframe-software. De kosten voor legacy-programmatuur worden normaliter berekend op basis van de capaciteit van het systeem. De nieuw toegewezen processoren heten Zaap (Z-Series Application Assist Processor). Het zijn reguliere mainframe-cpu's die anders worden aangestuurd door de taakverdeler.
"Dit is van groot belang voor Websphere-achtige omgevingen, maar ook voor DB2", zegt senior consultant Dick Jorna van IBM. Java-software drukt hierdoor niet op de processorbelasting - en daarmee de licentiëring - van legacy-software." De Zaap is ook beschikbaar voor de 990-mainframes, beter bekend onder de codenaam T-Rex.
Deze vernieuwingen komen eind juni uit. Daarnaast heeft IBM verbeteringen aangebracht voor cryptografische bewerkingen en voor de eigen mainframe-clustertechnologie Parallel Sysplex.
Het nieuwe mainframe is ook voorzien van aan/uit-capaciteit op aanvraag. "Er zit meer rekenkracht in de machine dan je gebruikt; die is op aanvraag, en tegen betaling natuurlijk, te activeren." De extra capaciteit is na een eventuele piekperiode ook weer te deactiveren. "Dit bieden we al sinds de eerste 64-bit processor in onze mainframes, in 2000." Het nieuwe 890-mainframemodel is verkrijgbaar in diverse varianten: van één tot vier processoren, en in verschillende gradaties van beschikbare rekenkracht. Enkele topmodellen zijn op te waarderen naar de zwaardere 990-reeks.
Tegelijk met deze lancering vierde IBM het veertigjarige bestaan van het mainframe. Tenminste, van het mainframe als serieproduct. Vóór de lancering van de eerste System/360 in 1964 leverde IBM al wel mainframes, maar dat waren elke keer unieke machines wier software niet compatibel was. Hedendaagse mainframes, inclusief de nieuwe 890, zijn nog altijd compatibel met programmatuur voor die eerste S/360.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.