Intel antwoordt agressief op dreiging AMD en Cyrix

Intel antwoordt agressief op dreiging AMD en Cyrix

Intel neemt de aangekondigde aanval op zijn comfortabele marktpositie zeer serieus. Nog voor AMD en Cyrix ook maar één microprocessor met MMX de deur uit hebben, kondigt Intel al sterkere prijsreducties aan. De microprocessor-expert en analist Michael Slater verwacht dat AMD en Cyrix erin zullen slagen om volgend jaar 20 tot 30 procent van de Pentium-markt te veroveren.

Met sterke prijsreducties zet Intel de toon in een nieuwe slag om de rekenkracht op het bureau. Intel verlaagt zijn prijzen gewoonlijk elk kwartaal. Afgelopen november voelde de chipgigant zich nog zo comfortabel dat hij kortingen uitstelde. Begin dit jaar liepen de prijsdalingen uiteen van 34 procent voor de langzame 133 MHz Pentium tot 13 procent voor een 166 MHz Pentium met MMX. Nu laat Intel de tanden zien. Eind april zal 's werelds grootste chipfabrikant de prijzen van zijn Pentium-chips verlagen met 25 tot 30 procent. Na de aankondigingen daalden Intels aandelen in korte tijd met 12 dollar tot 130 dollar.
AMD en Cyrix vormden met hun K5- en M1-processoren vorig jaar voor Intel geen enkele bedreiging. Met de introductie van de K6 (met MMX) heeft AMD echter laten zien dat het weer over concurrerende technologie beschikt. De K6 presteert volgens de Winstone prestatie-cijfers voor zakelijke toepassingen beter dan de Pentium en Pentium Pro. Te verwachten valt dat de Pentium II (Intels Pentium Pro met MMX) dit record over enkele weken zal verbreken. Ook AMD zal zijn chips agressief gaan prijzen. Het bedrijf heeft miljarden geïnvesteerd in twee nieuwe chipfabrieken en zal snel resultaten moeten behalen. Bij de introductie van de K6 pochte AMD dat het volgend jaar in theorie 30 procent van alle microprocessoren voor PC's zou kunnen leveren. Cyrix zal in de zomer met zijn MMX-compatibele M2-microprocessor op de markt komen. De chips zullen worden geproduceerd door IBM en SGS-Thomson. De overgang van de 486 naar de Pentium is niet te vergelijken met de transitie van Pentium maar Pentium Pro. De 486-systemen hadden behoorlijke beperkingen. Met de introductie van de Pentium stapte Intel over op een 64-bit bus, terwijl de 486 een 32 bit brede bus had. De Pentium Pro-bus heeft echter exact dezelfde bandbreedte als die van de Pentium.

Hardere concurrentie

Michael Slater, oprichter en 'principal analist' van Microdesign Resources, denkt dat AMD en Cyrix volgend jaar 20 tot 30 procent van de markt voor Pentium-chips kunnen veroveren. Volgens Slater zullen er dit jaar nog 'één, wellicht twee en heel misschien drie' bedrijven bijkomen met x86-chips. 'Volgend jaar zullen we er nog enkele zien. Het zal geen storm lopen, maar een miljardenmarkt als deze is gewoon niet te negeren', aldus Slater. Intel zal zich voorlopig vooral op de Pentium richten, ook al zal de Pentium II dit jaar uitkomen. Pas in 1998 verwacht Slater een afname in de Pentium-markt en een sterke stijging in verkochte aantallen Pentium II-processoren. Aan het eind van dit decennium zal de P6 domineren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-18T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.