Infonet zet in op mpls

Bandbreedtegaranties krikken kwaliteit ip op

Infonet, aanbieder van wan's (wide area networks) voor multinationals, wil ip (internet protocol) inzetten voor hoogwaardige diensten. Tot nu toe bood deze op internet gebruikte standaard te weinig mogelijkheden om netwerkverkeer afkomstig uit applicaties goed en tijdig af te leveren. Mpls, lange tijd toverwoord van routerfabrikanten, moet dat veranderen.

Volgens Joseph Fusco, productmanager internetdienstverlening bij Infonet, stijgt de vraag naar ip. De firma biedt naast dit netwerkprotocol ook communicatie aan op basis van frame relay en atm (asynchronous transfer mode). Tweederde van haar communicatie is gebaseerd op de laatste twee protocollen. Sinds 1998 biedt Infonet de mogelijkheid om met frame relay bandbreedte toe te wijzen aan applicaties. Ook al krijgt ip veruit de meeste publiciteit, tot nu toe was deze prioriteitsstelling bij dit protocol niet mogelijk.
Mpls (multi protocol layer switching), een protocol waar de meeste routerfabrikanten hun producten nu geschikt voor hebben gemaakt, moet ip-communicatie sneller en betrouwbaarder maken. Netwerkapparaten gebruiken lange tabellen voor het doorsturen van ip-pakketjes naar het juiste adres. Mpls plakt een label op deze pakketjes, waarmee ze sneller door te sluizen zijn. Tijdkritische toepassingen als applicaties hebben dit nodig om zonder vertraging te functioneren.

Goedkoper

Als mpls zijn claims waar kan maken zijn de hooggespannen verwachtingen van ip-netwerken niet ongegrond. Ingewikkelde netwerken zijn met ip goedkoper te beheren. Dit komt omdat in de maasvormige structuur van deze netwerken ieder punt met elk ander punt verbonden is. Bij frame relay netwerken moeten alle punten afzonderlijk aan elkaar geknoopt worden. In een complexe situatie is dat een dure oplossing.
Een ander voordeel is dat mpls de beschikbare bandbreedte efficiënter inzet. Bij frame relay krijgen de circuits waar een verbinding uit opgebouwd is elk een vaste bandbreedte, of deze nu gebruikt wordt of niet. Aparte circuits zorgen ervoor dat applicaties altijd genoeg ruimte krijgen. Mpls waakt over de minimumruimte en stelt de bandbreedte naar behoefte vast. Zijn applicaties met een hoge prioriteit niet in gebruik, dan krijgen andere toepassingen alle ruimte.

Samenwerking

Infonet heeft voor een bijzonder type mpls gekozen, waarmee het zijn vpn (virtual private network) aan het vpn van een andere aanbieder kan knopen. Tot een half jaar terug was dit niet mogelijk omdat ieder vpn-netwerk een eigen codering krijgt via een asn-nummer (autonymous system number) en een combinatie van deze coderingen niet mogelijk was. In de nieuwste opwaardering van het mpls-protocol van Cisco is deze mogelijkheid wel ingebouwd. Infonet gebruikt alleen Cisco-routers in zijn netwerk.
Met deze oplossing kan Infonet het internationale vpn voor een concern leveren, terwijl een regiospecifieke vpn-aanbieder het virtuele netwerk in een bepaald land voor zijn rekening neemt. Dit geeft de afnemer meer keus. Tegelijkertijd vergroot Infonet zijn afzetmarkt, omdat regionale spelers een internationale reikwijdte krijgen. Het werkt nu samen met de Japanse dienstverlener Kddi en het Australische Telstra. Later dit jaar moeten daar vier aanbieders in Europa bijkomen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-12T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.