Nieuwe rekencentra als voetbalvelden zo groot

IBM, Qwest en KPNQwest, en AT&T en British Telecommunications steken miljarden in het opzetten van Internetdatacenters. Ook Nederland krijgt twee van deze moderne rekencentra. 

Deze nieuwe rekencentra zijn bedoeld voor het opvangen van het steeds drukker wordende Internetverkeer. Klanten kunnen er op twee manieren gebruik van maken: ze huren capaciteit (bijvoorbeeld de applicatiedienstverleners), of ze laten er hun Internetactiviteiten geheel of gedeeltelijk uitvoeren (webhosting). De grootmachten bedienen met deze plannen een markt die volgens verwachting groeit van 3,8 miljard dollar dit jaar tot 16,4 miljard in 2004. Eerder liet Cable & Wireless Communications en Hewlett-Packard al weten fors te investeren in webhosting-centers.
IBM bouwt in de Verenigde Staten samen met telecombedrijf Qwest 28 datacenters voor vijf miljard dollar. In Europa heeft IBM Global Services een tienjarige samenwerkingsovereenkomst met KPNQwest gesloten voor de bouw van achttien van dit soort cyber-krachtcentrales. Er is een investering van 3,9 miljard dollar mee gemoeid, waarbij KPNQwest 1 miljard investeert. Alle centra komen in verbinding te staan met het Europese glasvezelnetwerk van KPNQwest en de twaalf reeds bestaande datacentra. Ook worden er koppelingen gelegd met de netwerken van Qwest en KPN. In Nederland beschikt KPNQwest reeds over een rekencentrum in Den Haag. Volgens een woordvoerder komt daar volgend jaar een nieuw te bouwen cybercenter bij ("ter grootte van twee voetbalvelden"). Waar precies is nog niet bekend.

Telfort

AT&T, BT en hun joint venture Concert investeren in de komende drie jaar twee miljoen dollar in een netwerk van 44 Internetdatacenters in zestien landen. In de Verenigde Staten, Engeland, Spanje, Italië en Zwitserland zijn al veertien locaties geopend. Voor dit jaar staan er nog elf op stapel, waaronder één in Nederland. Telfort, dochteronderneming van BT, coördineert de Nederlandse vestigingsplannen. De resterende negentien Internetdatacenters worden in 2002 gebouwd. Alle centra worden gekoppeld aan het IP-backbone-netwerken van de drie partijen. Saillant detail is dat Concert momenteel werkt aan de integratie van het eigen netwerk met het door AT&T verworven wereldwijde datanetwerk van IBM.
Aanbieders van breedbandige netwerkcapaciteit volgen al deze plannen ongetwijfeld met argusogen, omdat het de concurrentie verder aanscherpt. Nieuwe bedrijven als Level 3 en Iaxis bouwen bijvoorbeeld in Nederland zogeheten carrier hotels, waar bedrijven hun zware servers kunnen stallen en terecht kunnen voor huurlijnen en Internettoegang.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Rik Sanders