Ophef over Longhorn gesust

Microsoft benadrukt dat de toekomstige Windows-uitvoering met de codenaam Longhorn alleen voor desktop-computers is bedoeld. Woordvoerders van het bedrijf spreken hiermee senior vice-president Brian Valentine tegen, die vorige week gewag maakte van een Longhorn-serveruitvoering.

De uitspraken van Valentine hebben voor ophef gezorgd, aangezien dit eerder door Microsoft onthulde Windows-plannen weer op de schop gooit. In november werd bekend dat Longhorn alleen een desktop-platform zal zijn dat in de tweede helft van 2004 op de markt moet verschijnen. Er deden kort daarvoor al geruchten de ronde over uitstel voor de Longhorn-server.
Daarna volgt volgens planning het serverbesturingssysteem Blackcomb, dat op z'n vroegst eind 2005 gereed is. Deze tijdslijn is gebaseerd op schattingen van Microsoft, het bedrijf heeft nog geen officiële lanceringsdatum vastgesteld. Valentine: "De plannen zijn nog in ontwikkeling." Analisten concluderen dat de softwareproducent er zelf nog niet uit is wanneer het wat wil uitbrengen.

'Serverondersteuning nodig'

"Er zijn in het verleden enkele stevige uitspraken gedaan over 'client-only' en 'server-only'. Maar als je er over nadenkt, heb je server-ondersteuning nodig op het moment dat je een nieuwe client-versie uitbrengt met functionaliteit gericht op ontwikkelaars of op nieuwe technologieën, zoals een algemeen opslagmodel. Server-ondersteuning is nodig als je wilt dat die client wordt ingezet in het bedrijfsleven."
Valentine verwijst hiermee onder meer naar Microsofts plannen voor een Windows-bestandssysteem op basis van zijn databank SQL Server, zodat grote hoeveelheden data beter zijn te vinden en dus te gebruiken. Het is echter onbekend of dit eerst op de server- of juist de client-uitvoering moet gebeuren.

Heen en weer

De Microsoft-veteraan ontkrachtte in november vorig jaar nog berichten over een op stapel staande tussenversie, Second Edition, van Windows XP. Die speculatie was gebaseerd op de relatief lange periode tussen de lancering van XP en het verschijnen van Longhorn. Hij liet toen ook weten dat die volgende Windows-versie alleen voor desktops (client-systemen) is bedoeld. Nu heeft Valentine dat weer tegengesproken met de uitspraak dat die plannen opnieuw worden geëvalueerd.
Microsoft-woordvoerders stellen echter dat de topman slechts hardop aan het denken was. Een tweede topman, productmanager Bob O'Brien van de Windows-servergroep, schaart zich hierachter. Hij stelt dat de - voorlopige - lanceringsdata voor Longhorn en Blackcomb niet zijn gewijzigd: eerstgenoemde komt in 2004, de tweede in 2006. Valentine had laatst namelijk ook gewag gemaakt van lanceringen in respectievelijk 2005 en 2007.
De softwareleverancier is wel van plan het eind deze maand verschijnende Windows Server 2003 uit te breiden met nieuwe technologie die voor Blackcomb wordt ontwikkeld. Dit zou Microsoft niet middels een reeks Service Packs willen doen, die immers alleen lapmiddelen dienen te bevatten, maar met een Limited Edition zoals het ook gedaan heeft met een vroege 64-bit uitvoering van Windows 2000 Server.
Valentine's uitspraken zouden hiernaar verwijzen, maar de topman sprak ook over de mogelijkheid van een geheel nieuwe server met Longhorn-technologie. De eventuele toevoegingen voor Windows Server 2003 zijn hoe dan ook slechts een beperkt deel van de vernieuwingen voor de volgende serverversie.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.