Ex-topman Management Share moet Cybermation in Europa invullen

Ex-topman Management Share moet Cybermation in Europa invullen

Cybermation? Het klinkt als de zoveelste veelbelovende doch in financiële problemen verkerende internetstarter. Integendeel: deze bouwer van beheersoftware is reeds sinds 1982 actief en kent zijn oorsprong in de mainframewereld. Het Canadese bedrijf vormt een luis in de pels van grote softwarefirma's als Computer Associates en BMC.

De naar Canada geëmigreerde Israëliër Ray Nissan richtte in 1982 Cybermation op. Hoofdactiviteit was het ontwikkelen van beheersoftware voor rekencentrumactiviteiten, zoals job scheduling, workload management en software change management. Deze oplossingen waren tot voor kort primair bedoeld voor het OS/390-besturingssysteem. Het bedrijf constateerde echter dat de mainframemarkt -- een vervangingsmarkt -- niet meer hard groeit, terwijl de client/server-wereld nog steeds schreeuwt om goede systeembeheersoftware.

Klein maar geducht

"Vandaar de beslissing medio 2001 om de mainframeproducten ook klaar te maken voor de heterogene markt", vertelt David Hakkenberg, directeur Cybermation voor Europa, Azië en Australië. Hakkenberg is sinds augustus vorig jaar in dienst, nadat hij jarenlang meedraaide in de top van de Nederlandse automatiseerder Management Share. Hij vertelt dat Cybermation zijn producten opnieuw heeft ontwikkeld in Java en xml om ze klaar te stomen voor gedistribueerde computeromgevingen, zoals IBM RS/6000, HP Unix, Windows NT/2000, Sun Solaris en het Linux-platform. "De managersoftware wordt op één centraal punt geïnstalleerd en staat in verbinding met de agentsoftware die op de rest van de servers staat."
Volgens Hakkenberg heeft Cybermation weinig last ondervonden van de ingezakte vraag naar ict-oplossingen. "Bedrijven kunnen het bouwen van nieuwe applicaties uitstellen, maar met de aanschaf van beheertools doen ze dat niet zo snel." De private onderneming, met 170 medewerkers, meldt in een persbericht dat het vorig jaar een winstgevende recordomzet heeft geboekt, maar maakt geen bedragen bekend.
Het bedrijf richt zich op grote ondernemingen en ict-dienstverleners met grote rekencentra. Het is in Noord-Amerika een kleine, maar geduchte concurrent van Computer Associates en BMC, de grote leveranciers van beheersoftware. De nichespeler uit Markham, Ontario wil meer omzet buiten de thuismarkt halen. Hakkenberg: "Op dit moment liggen die opbrengsten tussen de 10 en 20 procent. Het branchegemiddelde voor buitenlandse omzet ligt echter op 40 tot 50 procent. Daar moeten wij ook naar toe."
Cybermation koos er in 1998 voor om naar Europa uit te breiden. De firma dacht te profiteren van de vraag naar millenniumactiviteiten. Inmiddels zijn er kleine vestigingen in Bristol, Frankfurt en Amsterdam (hoofdkwartier buiten Noord-Amerika), en binnenkort in Frankrijk. Hakkenberg moet behalve in Europa ook groei realiseren in Azië en Australië. Voor dat laatste gebiedsdeel kan hij een succesje melden. "ING Australië heeft een deel van de ict-infrastructuur uitbesteed aan IBM, waarbij met onze producten 'job scheduling' en 'workload management' worden uitgevoerd."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.