Blue Gene vergroot voorsprong

IBM verdubbelt rekencapaciteit van prototype-super

IBM's Blue Gene/L-supercomputer heeft zijn eigen wereldrecord verbroken. De machine was vorig jaar al de krachtigste in de wereldwijde top500 van supercomputers. IBM heeft het prestatieniveau nu verdubbeld.

Het Blue Gene/L-prototype haalde vorig jaar een piekvermogen van 70,7 teraflops (biljoen berekeningen per seconde). IBM bouwt die supercomputer nog altijd verder uit; het apparaat heeft een half jaar geleden al 92 teraflops gehaald. De monstermachine wordt gebouwd voor het Lawrence Livermore National Laboratory en moet dit jaar geheel worden afgeleverd. Het laboratorium, gelieerd aan het Amerikaanse ministerie van Defensie, zet de super voornamelijk in voor kernwapensimulaties en -vervalberekeningen. Einddoel is een piekvermogen van maar liefst 360 teraflops.

Schaalbaar

Vorige week liet IBM weten een prestatieniveau van 183,5 teraflops te hebben behaald. Deze verdubbeling is bereikt door een verdubbeling van het aantal nodes waar dit parallelle computersysteem uit bestaat. De door IBM al eerder aangeprezen schaalbaarheid van zijn superontwerp blijkt dus reëel haalbaar. Blue Gene/L beslaat nu tweeëndertig serverrekken met elk 1024 dualcore-processoren. Die chips zijn speciale varianten van IBM's Power-processoren.
De computerfabrikant werkt nu verder om dit vermogen binnen de komende maanden te verdubbelen. Blue Gene/L komt dan met 367 teraflops zelfs boven de geplande 360 teraflops uit. Die totale configuratie beslaat dan vierenzestig serverrekken met 131.072 processoren, wat volgens IBM een vloeroppervlakte van honderd vierkante meter in beslag neemt. De benodigde koelsystemen voor de relatief koele Blue Gene/L beslaan nog eens honderddertig vierkante meter.

Concurrentie

IBM's paradepaardje vergroot dus volgens plan de reeds forse voorsprong op andere supercomputers. Diverse leveranciers en onderzoeksinstituten zijn echter ook bezig. Zo bouwen supercomputerspecialist Cray en het Amerikaanse Sandia National Lab de Red Storm-super die op 144 teraflops uit moet komen. Die machine zit nu echter op 'slechts' 41,5 teraflops. Bovendien werken IBM en Lawrence Livermore ook aan ASCI Purple, die 93,4 teraflops moet gaan halen.
Door deze en andere concurrerende supers-in-wording zal de top van de wereldwijde supercomputerranglijst top500 er komende editie behoorlijk anders uitzien. De Japanse Earth Simulator, gebouwd door NEC, die in 2002 onverwacht en met grote voorsprong de nummer één positie claimde met 35 teraflops, komt naar schatting uit op de achtste plaats.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker