AMD brengt dualcore eerder

Processorproducent speelt haasje-over met Intel

AMD brengt zijn processoren met dubbele chipkern (dualcore) eerder uit dan gepland. Het onthult de dualcore-Opteron eind deze maand. Ondertussen zouden enkele dualcore-uitvoeringen van Intels Pentium al zijn gesignaleerd bij Amerikaanse leveranciers.

Berichten doen dan ook de ronde dat Intel zijn dualcore-processoren ook eerder wil onthullen en wel eveneens deze maand. Die aankondiging is echter geen complete portfoliolancering. Het betreft alleen desktopprocessor Pentium 4 (codenaam Smithfield) die verschijnt onder de naam Pentium D.
Daarnaast krijgt het hooggeprijsde desktopparadepaardje Pentium Extreme Edition nu ook al twee chipkernen. De dualcore-uitvoeringen van Intels zwaardere Xeon-processoren (codenamen Dempsey en Paxville) laten nog enkele maanden op zich wachten. Dualcore-laptopchips (codenaam Yonah) zijn voor eind dit jaar verwacht.

Opteron eerst

AMD, dat met zijn lanceringsplannen enkele maanden voorloopt op de eerder uiteengezette planning, komt echter ook niet met een portfolio-brede lancering. De chipproducent komt naar verwachting op 21 april met dualcore-uitvoeringen van zijn zware Opteron-processoren. Die semi-64-bit chips doen dienst in servers met vier tot acht processoren.
In mei volgen lichtere Opterons, voor werkstations en lichte servers. Daarnaast komt het volgens berichten in juni al met dualcore-chips voor desktopcomputers. AMD dankt de vroege komst van zijn dualcore-chips aan meevallende productie. Topman Hector Ruiz gaf in februari al een hint toen hij zei dat de fabricage goed verliep. Naar verluidt zal het prijsniveau van de nieuwe dualcore-chips hetzelfde zijn als dat van huidige processoren (met één kern).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.