Ethernet met telefoniekwaliteit

Metro Ethernet Forum werkt aan ontbrekende diensten

Het belang van Ethernet als basis voor telefonie- en datanetwerken groeit nog steeds, maar om echt de kwaliteit van een telefonienetwerk te bieden, ontbreekt nog een aantal services. Voor die services wil het Metro Ethernet Forum, bij monde van president Nan Chen, een kader schetsen.

  
Nan Chen, MEF president: "Beschouw ons als een soort next generation atm-forum."
Nan Chen windt er geen doekjes om: "Ethernet is oké binnen bedrijven, maar er is nog werk op de plank om het op 'carrier class' niveau te brengen." Dat laatste vereist volgens het Metro Ethernet Forum (MEF) onder meer de betrouwbaarheid van een telefonienet door aandacht voor quality of service, de user network interface, - kortom "het specificeren van de architectuur, de protocollen en het beheer van optische Ethernet-gesteunde metro transportnetwerken".
Chen illustreert dit met de eisen die de koppeling van pabx'en over een Ethernet meebrengt. Als de wachttijd op een respons oploopt tot meer dan 50 milliseconden kan dat voldoende zijn voor de pabx'en om te concluderen dat de verbinding is verbroken en opnieuw tot stand moet worden gebracht, met alle vertragingen van dien. Het MEF wil dan ook in eerste instantie meewerken aan de verbetering van de bestendigheid van een Metro Ethernet netwerk.

Bovenop Ethernet

Daarnaast wil het MEF ook definiëren hoe Ethernet services kunnen worden aangeboden over Ethernet-gesteunde Metro netwerken, zoals Ethernet Line (point-to-point, E-Line) of Ethernet Lan (multi-point to multi-point, E-Lan) service met mogelijkheden voor diensten als telefonie, internet, interactieve tv, enzovoorts. De MEF ziet daarbij servicekenmerken als bandwidth profile (met een toegezegd commited info rate en een peak info rate), service multiplexing en een internetworking function.
Belangrijk bij dit alles is dat de onderbouw Ethernet blijft, met dus een hergebruik van de beschikbare expertise en de mogelijkheden van lage kosten. Een aantal voorzieningen zou immers makkelijk aan de huidige chipsets kunnen worden toegevoegd; Chen wijst er dan ook op dat een aantal (Ethernet-)chipbouwers lid zijn van het MEF. Er zijn overigens al pre-standaardproducten en implementaties op de markt.

Kostenbesparend

De eerste belangstellenden zijn ongetwijfeld de nieuwe carriers, beaamt Chen, maar ook de bestaande telecombedrijven. "Zij kijken immers uit naar een nieuwe generatie van diensten en bijhorende winsten." De huidige grote telco's staan daarbij voor de keuze om deze diensten over hun bestaande netwerken aan te bieden of resoluut voor een nieuwe infrastructuur te kiezen. Het gebruik van de huidige infrastructuur brengt evenwel volgens Chen het gevaar mee dat enkele grote bandbreedtegebruikers met Gbit-noden het bestaande systeem kunnen overbelasten. "Beter is het de bestaande telefonienetwerken te behouden voor de huidige diensten die ze goed aankunnen, en dus niet te verpesten." Investeren in een nieuwe infrastructuur voor nieuwe diensten zou uiteindelijk evenveel kosten (of zelfs goedkoper zijn, meent Chen, met verwijzing naar rekenmodellen van het MEF) en ervoor zorgen dat het beste van de twee omgevingen behouden blijft. Het zou voor de klanten tevens veeleer een evolutie dan een revolutie inhouden, stelt Chen. De voordelen voor de eindgebruikers zijn duidelijk, maar zo kunnen onder meer Europese telco's ook beter de huidige onderlinge concurrentieslag aangaan. Volgens Chen zorgt die concurrentie voor meer kansen op een snelle doorbraak in Europa dan in de VS, terwijl in streken zonder geavanceerde infrastructuur (zoals in het Verre Oosten, met China) meteen voor een MEF- infrastructuur wordt gekozen.
Marktonderzoekers menen dat de nieuwe Ethernet-services tegen 2005 al ongeveer 14 miljard dollar omzet zouden genereren, naast zo'n 4 à 5 miljard dollar voor de leveranciers van netwerkapparatuur.

Het Metro Ethernet Forum

De vraag kan worden gesteld of voor dit alles nog een bijkomend 'Forum' nodig is, waarop Nan Chen natuurlijk wel een bevestigend antwoord geeft. Het Metro Ethernet Forum werd opgericht in 2001. "Wij vullen als het ware de gaten tussen de verschillende andere forums, met bestaande standaarden als uitgangspunt". Een voorbeeld hiervan is het aangekondigde samenwerkingsakkoord tussen het MEF en het Mpls Forum, dat voorziet in de ontwikkeling van Mpls-gesteunde oplossingen binnen Metro Ethernet netwerken. Vertegenwoordigers van elk forum zullen aanwezig zijn op de activiteiten van het andere forum en lopende ontwikkelingen zullen worden uitgewisseld. Kortom, stelt Nan Chen, "beschouw ons als een soort next generation atm-forum".
 
Wij vullen de gaten tussen de verschillende andere forums: http://www.metroethernetforum.org

 
Guy Kindermans

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-11T00:00:00.000Z Guy Kindermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.