Landis hapt naar adem

Afgeketste verkoop distributietak noopt bedrijf tot vergaande maatregelen

Automatiseerder Landis staat het water aan de lippen. De situatie van het bedrijf is kritiek geworden, doordat de verkoop van zijn distributietak op het laatste moment is afgeketst. Met deze transactie wilde de telecomspecialist de hoogste nood lenigen. Een bod aan de schuldeisers en een nieuwe reorganisatieronde moeten een dreigend faillissement afwenden.

Landis heeft zich net als een flink aantal telecombedrijven diep in de schulden gestoken om bij de komst van 3g-telefonienetwerken een koppositie te kunnen innemen. Bij het aangaan van deze verplichtingen was de verwachting dat de orders voor de bouw van deze netwerken snel zouden binnenstromen. Maar deze horizon is een stuk verder komen te liggen nu telefoniebedrijven door hun hoge schuldenlast investeringen in dit nieuwe netwerk uitstellen. Daar plukt Landis momenteel de zure vruchten van.

Schuldeisers

Landis heeft zijn schuldeisers voorgesteld om een kwart van de vorderingen aan te houden en de rest van de 150 miljoen euro schuld af te schrijven. Het bedrijf neemt deze stap, omdat de verkoop van de distributieactiviteiten aan het Zuid-Afrikaanse Datatec stuk gelopen is. Het afstoten van deze activiteiten zou Landis het broodnodige geld opleveren om aflopende kredieten aan geldverstrekker KBC in te lossen.
Het beursgenoteerde bedrijf meldt het slechte nieuws een week voordat het met de jaarcijfers over 2001 naar buiten komt. In het laatste halfjaar is de omzet ingezakt en is het bedrijf in de rode cijfers beland.
Daarnaast wil Landis het mes in de eigen organisatie zetten. Dat is niet de eerste keer. Eind vorig jaar gaf het bedrijf aan vierhonderd personeelsleden weg te moeten sturen bij zijn telecompoot. Deze herstructurering ging volgens het bedrijf niet gepaard met gedwongen ontslagen. Ook dit keer zullen de ontslagen bij het telecomonderdeel vallen.
Volgens Jean Paul van Veenhuizen, bestuurder bij FNV Bondgenoten, zijn werknemers bij deze ontslagronde wel degelijk onder druk gezet en hebben zij uiteindelijk ingestemd met hun ontslag, of is het weer ingetrokken. Landis heeft geen cao en houdt de vakbonden buiten de deur, aldus Van Veenhuizen. Ook bij de nieuwe sanering zijn de vakbonden niet betrokken. En opnieuw moeten er weer vierhonderd werknemers uit, 15 procent van het totale aantal werknemers.

Agenda

De verkoop van de distributietak blijft op de agenda van Landis staan. Volgens bestuursvoorzitter Paul Kuiken zijn deze activiteiten minstens 150 miljoen euro waard. De vraag is of er voldoende animo voor dit bedrijfsonderdeel is. Copaco heeft aangegeven eventueel de Nederlandse distributieactiviteiten over te willen nemen. Probleem is dat spelers in deze markt net als Landis op zwart zaad zitten en geen geld genoeg hebben voor overnames.
Afstoting van de distributieactiviteiten moet Landis ook een andere kant op sturen. Het bedrijf wil van de distributie van telecomproducten af, omdat hier een lage marge op zit. Nu haalt het nog 65 procent van zijn omzet en 35 procent van zijn winst uit deze activiteiten. Met aanleg en onderhoud van telecomnetwerken en met advies valt veel meer geld te verdienen. Daarnaast wil het bedrijf verder met de verkoop van hardwareproducten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.