'Nederlandse PC-markt staat op punt te stagneren'

WASSENAAR - Hoewel de penetratie van PC's in Nederlandse huishoudens fiks lager ligt dan bijvoorbeeld die in de Verenigde Staten, verwacht marktonderzoeksbureau IDC dat de binnenlandse markt op het punt staat te stagneren. De redenen hiervoor zijn dat de zakelijke markt verzadigd begint te raken en dat de thuismarkt veel trager groeit dan verwacht.

Dit blijkt uit de presentatie die drs Marcel Warmerdam, onderzoeksleider bij IDC Nederland, vorige week in Wassenaar gaf over de verwachtingen tot het jaar 2000. "Na de vette jaren volgen nu de magere jaren", aldus zijn commentaar op de PC-markt. Hij voorziet dat de penetratie van de PC in de consumentenmarkt in het jaar 2000 zeker niet boven de 55 procent zal liggen. "De belangrijkste oorzaak hiervan is dat fabrikanten de toegevoegde waarde van de PC niet duidelijk kunnen maken aan de consument."
Dit jaar zijn zeven van de tien verkochte PC's vervangers van verouderde machines. De verzadigingsgraad van de zakelijke markt neemt nu in snel tempo toe tot vrijwel 100 procent in het jaar 2000. De beste kansen liggen volgens Warmerdam in het aanbieden van zwaardere PC-servers en draagbare notebooks. "Daar zijn de marges nog interessant."

Lage marges

"Hoewel de consumentenmarkt in het jaar 2000 zo'n 15 procent van de totale IT-markt zal uitmaken, zijn de te behalen marges in dit segment minimaal", zo meldt Warmerdam. De totale omvang van de IT-markt rond de eeuwwisseling schat hij op 22,7 miljard gulden. Dit houdt in dat consumenten dan zo'n 4,5 miljard gulden aan PC's en toebehoren zullen besteden.
De IT-branche was volgens IDC in 1995 goed voor een totale omzet van 16,5 miljard gulden, waarvan slechts 7,5 procent door thuisgebruikers besteed werd.
Warmerdam signaleert een aantal trends in de huidige markt. Zo ziet hij Unix en Windows NT niet de plaatsen innemen van AS/400's en mainframes. "In tegenstelling tot vorig jaar zijn mainframes weer politiek correct."

Internet-dip

IDC verwacht ook dat Internet in 1997 een belangrijke dip zal vertonen: "Lange wachttijden en de weinige nuttige toepassingen stellen gebruikers teleur." Wel verwacht het bureau dat deze deuk na 1997 meer dan gecompenseerd wordt door voortgaande groei.
In tegenstelling tot een aantal grote softwarehuizen - waaronder Cap Volmac - verwacht IDC een sterke groei in het uitbesteden van computerdiensten door allerlei organisaties. Warmerdam voorspelt tot het jaar 2000 een jaarlijkse groei van 20 procent. "De reden hiervoor ligt in de problemen die gebruikers tegenkomen bij de implementatie en het beheer van systemen."
De grote kansen bij uitbesteding liggen overigens in het overnemen van activiteiten die nu nog zelfstandig verricht worden door organisaties, die zich niet primair met automatisering bezighouden. "In het segment 'externe diensten' zit relatief weinig groei. Het gaat vooral om het overnemen van hele automatiseringsafdelingen."
Totaal wordt er door het Nederlandse bedrijfsleven voor 14 miljard gulden geïnvesteerd in in- en externe IT-diensten. Maar liefst 73 procent van dit bedrag wordt nu nog intern besteed en komt derhalve niet terecht in de IT-sector. Het overgrote deel van deze post wordt namelijk gevormd door de salarissen van interne automatiseerders. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.