Intel en IBM staken overleg I/O-technieken

Gebruikers moeten keuze maken of afwachten

Vertegenwoordigers van Intel en IBM hebben vorige week de onderhandelingen gestaakt over hun uiteenlopende I/O-architecturen. Beide partijen voelen weinig voor de benadering van de ander. Intels Next-Generation I/O (Ngio) en IBM's Future I/O ontwikkelen zich nu in niet-compatibele richtingen.

Deze twee technologieën bieden elk een snelle manier om zware PC-servers te verbinden met randapparaten, zoals opslagsystemen. Future I/O geniet de steun van onder andere IBM, Compaq, Hewlett-Packard, Adaptec en 3Com. Deze technologie geeft serverleveranciers de mogelijkheid hun producten te differentiëren. Zo kunnen computers geoptimaliseerd worden om te dienen als bijvoorbeeld databankserver. Intel geeft echter de voorkeur aan zijn eigen technologie die vooral standaardisatie en snelheid in het vizier heeft. Ngio heeft de steun van onder andere Intel, Dell, Sun Microsystems, Siemens, Hitachi en NEC.

Schrappen

IBM had tijdens de gesprekken voorgesteld dat beide partijen hun specificaties schrappen om gezamenlijk aan een geheel nieuwe, gecombineerde benadering te werken. Dit beviel Intel allerminst. "Hun schema loopt een jaar achter op dat van ons", reageert Ngio-onderhandelaar Tom MacDonald, tevens algemeen directeur van Intels servergroep. "Bovendien zou het minstens twee jaar kosten om een nieuwe technologie uit te werken. Ik denk niet dat de markt zo lang zou moeten wachten."
Het Ngio Forum heeft namelijk al een schets-specificatie uitgebracht voor zijn I/O-technologie die 2,5 gigabit per seconde haalt. De groep hoopt deze architectuur eind dit jaar te verwerken in servers die Intels aanstaande 32-bit Foster-processor gebruiken. De aanhangers van Future I/O komen dit jaar nog met een specificatie en verwachten hun architectuur in 2001 op de markt te hebben. Waarschijnlijk mikken zij op systemen met Intels toekomstige 64-bit McKinley-chip, de opvolger van de uitgestelde en reeds gedoodverfde Merced.

PCI veroudert

De vertegenwoordigers van de Future I/O-groep zaten bij de onderhandelingen met het Ngio Forum voornamelijk met het probleem dat de Intel-technologie de huidige PCI-bus veroudert. IBM, Compaq en Hewlett-Packard hebben namelijk veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van volgende generatie van deze I/O-architectuur. Die opvolger, genaamd PCI-X, moet bussnelheden tot 132 MHz bieden en als overstap dienen naar Future I/O.
"Uiteindelijk is er misschien geen behoefte aan een enkele standaard, maar dat moet de markt bepalen", meent Ngio Forum-lid Gary Abbott, manager bij Dell. Het conflict tussen de aanhangers van de twee architecturen loopt al maanden. Tot nog toe was er nog hoop dat de groepen tot elkaar zouden komen, maar de consensus is nu dat het gevecht maar in de markt beslist moet worden. Dit kan ten koste gaan van gebruikers die òf een gedwongen keuze moeten maken òf enkele jaren moeten wachten tot duidelijk is welke I/O-architectuur het zal winnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker