Compaq neemt licentie op Unix-variant Monterey

Monterey, IBM's toekomstige Unix-variant voor 64-bit Intel-processoren, heeft de steun verkregen van computerfabrikant Compaq. PC-leverancier Dell overweegt ook voor Monterey te kiezen.

Compaq zegt de implementatie van Unix-leverancier SCO in licentie te zullen nemen. De computerfabrikant wil Monterey dan leveren op lichte en middelzware servers èn ook taakgerichte computers (appliance servers). SCO ontwikkelt samen met IBM en hardwarefabrikant Sequent het toekomstige Monterey, dat een combinatie moet worden van de Unix-varianten van deze drie bedrijven. Het gaat hier om IBM's AIX, dat het fundament zal vormen, SCO's Unixware en Sequents PTX. Dat laatstgenoemde bedrijf verliet vorig jaar plotseling het 64-bit Unix-kamp van Compaq.

Tru 64

De nieuwste aanhanger van het in ontwikkeling zijnde Monterey bouwt ook aan een Unix-variant voor het 64-bit Intel-platform. Het vertaalt Tru 64, oorspronkelijk Digital Unix, naar die toekomstige chip-architectuur. Compaq positioneert dit eigen besturingssysteem echter voor zware, bedrijfskritische computers. Het bedrijf zegt tevens dat het populaire Linux geschikt is voor de onderkant van de servermarkt, terwijl Tru 64 bestemd is voor de duurdere, zware systemen. Daarnaast levert Compaq ook nog eens SCO's Unixware op zijn Intel-systemen. Daarmee verdient het naar schatting twee miljard dollar per jaar.
Ondertussen voert Dell besprekingen met IBM over Monterey. "Wij onderzoeken nu de mogelijkheden die we daarmee verkrijgen bij klanten", aldus een woordvoerder van de PC-fabrikant. Dell biedt klanten al enige tijd de mogelijkheid systemen te kopen met de x86-versie van Sun Microsystems' Solaris of met Unixware. Dat gebeurt op speciaal verzoek en kost wat extra. Unix-servers genereren echter een steeds groter deel van Dells inkomsten. De computerfabrikant verwacht dit jaar enkele tienduizenden Unix-licenties meer te verkopen dan in 1998.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker