HP/Compaq drukt integratie door

Presidenten beloven snel duidelijkheid over criteria banenbehoud

De directies van Hewlett-Packard en Compaq starten nu al de integratie van beide organisaties. Ze wachten dus niet op de definitieve uitslag van de stemmentelling van de HP-aandeelhouders. "Zodra de juridische zaken zijn afgesloten, willen we beginnen", aldus de presidents van beide it-leveranciers.

Verhuizing naar Utrecht
Het Compaq-kantoor in Gouda is sinds afgelopen maandag verhuisd naar het bestaande kantoor in Utrecht. De verhuizing liep voor op schema; het Goudse pand was vorige week woensdag al voor 98 procent ontruimd. Het bedrijf wil efficiënter opereren door deze samenvoeging. De overnames van Tandem en DEC (Digital) en de eigen groei hebben Compaq diverse panden op verspreide locaties opgeleverd.
De Goudse vestiging aan de Groningenweg wordt gesloten. Het Utrechtse pand aan de Europalaan wordt het hoofdkwartier van de Nederlandse tak. Het dienstencentrum in Gouda, aan de Muidenweg, blijft op die locatie. In totaal heeft Compaq Nederland ongeveer 1500 werknemers. Die verhuizen in 2004 grotendeels naar het nieuwe kantoorpand in de Utrechtse wijk in aanbouw Leidsche Rijn.
We kunnen niet alles in de wachtstand zetten terwijl we de definitieve telling afwachten", stellen HP's Carly Fiorina en Compaqs Michael Capellas. "Daarom gaan we voortvarend door met de integratie en de planning."
De twee laten dit hun werknemers weten in een intern memo dat vorige week is verzonden. Daarin beloven ze hun personeel op korte termijn duidelijkheid over de criteria voor banenbehoud. "We vertellen volgende week de details van het selectieproces dat we gebruiken om de posities in het nieuwe bedrijf te vullen, en omvat ook een overzicht van het proces, de achterliggende richtlijnen en een breed tijdspad", aldus het interne memo.

Ontslagen

Het selectieproces moet nog getoetst worden aan de nationale wetgevingen van de landen waar HP en Compaq vestigingen hebben. Aangekondigd is al dat in totaal 10 procent van het personeelsbestand wordt geschrapt, ofwel vijftienduizend banen. Dit moet kort na de start van het samengaan gebeuren.
De fusie zal pas in mei een feit zijn. Dit blijkt uit documenten die de twee concerns hebben ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Uitgangspunt is een intern memo van de voorzitters van het integratieteam, HP's divisiepresident Webb McKinney en Compaqs financieel directeur Jeff Clark, waarin staat dat het gecombineerde bedrijf in mei, mogelijk in april, start. De oorspronkelijke planning ging uit van begin april.
Ook de structuur van de productgroepen en de leiding moet snel zichtbaar worden, aldus Fiorina en Capellas. In september vorig jaar werd al bekend hoe het topmanagement wordt samengesteld. Fiorina behoudt haar posities als voorzitter van de directieraad en uitvoerend directeur (ceo), terwijl Capellas president van de vier bedrijfsdivisies wordt. Hij is nu ceo, president en voorzitter van de directieraad bij Compaq. HP maakt deze week de onderliggende managementlaag bekend.

Struikelen

Fiorina en Capellas waarschuwen voor de problemen die de integratie met zich mee kan brengen. "We zullen doen wat we kunnen om ontwrichtingen de komende maanden tot een minimum te beperken. Bedenk echter dat we werken aan de grootste fusie in de it-geschiedenis. Het is een complex avontuur; we kunnen zo af en toe struikelen."
De activiteiten van beide bedrijven zouden nu al lijden onder onrust over de overname van Compaq. Uit een uitgelekt memo van dienstenhoofd Ann Livermore blijkt dat HP's dienstverlening kampt met tegenvallende omzet- en winstcijfers.
Zij schrijft dat de orders in het lopende kwartaal slap zijn en noemt dat een reden voor bezorgdheid. De dienstentak groeide vorig jaar 6 procent en was toen goed voor 17 procent van de bedrijfsomzet. Woordvoerders van HP ontkennen dat het memo tegenspoed signaleert en doen het af als een routine-actie van Livermore om haar mensen scherp te houden.
De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal haalde vorige week een negatief rapport aan van HP's zakelijke klantenafdeling. Daarin staat dat de hardwareverkoop in februari 19 procent lager is uitgevallen dan in dezelfde maand vorig jaar. HP en Compaq ontkennen met klem dat hun activiteiten last ondervinden van de geplande overname en de perikelen daar omheen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.